- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Предсмъртното видео на Пригожин и битката за богатствата и архива на шефа на „Вагнер“

Два месеца руският диктатор Владимир Путин се бавеше да ликвидира собственика на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Причината – пред Господаря на Кремъл стояха два много важни въпроса, които трябваше да реши преди да се отърве от бившия си приближен, който в средата на юни вдигна метеж срещу него. Първо да поеме контрол над богатствата на Пригожин и, на второ място, да се добере до компроматите, които Пригожин е пазил срещу него. Тези интересни данни разкри руският правозащитник и основател на организацията Gulagu.net Владимир Осечкин.

По отношение на първия въпрос с активите на Пригожин, които са значителни (както е добре известно, Готвача на Путин имаше много компании по целия свят, а водещата добави и за появилата се информация за пренасяно злато и елмази от Мали, където са базирани част от наемниците му от „Вагнер“, в Москва), Осечкин разказа как е оформена мрежата от неговите бизнес компании. Всички те са структурирани около основната фирма на Пригожин „Конкорд“, но повечето се водят на имената на поставени лица, които не са реалните собственици, а самият Пригожин е участвал в управлението им задкулисно.

Преоформянето на компаниите очевидно е започнало веднага след бунта на Пригожин и вече около датата на смъртта му (23 август 2023 г.) повечето от тези компании са били пререгистрирани на адреса в Санкт Петербург, където се намира централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, каза Осечкин. Сега предстои фирмите за пореден път да бъдат преоформени и да получат нови собственици. Според сключените договори между тези фирми и руската държава всеки месец в тях постъпват стотици милиони рубли от бюджета. Най-изгодните от тези бизнеси, разбира се, олигарсите сега ще припишат на свои хора, прогнозира правозащитникът.

Същевременно вдовицата и дъщерята на Пригожин също няма да останат без нищо – приживе Пригожин им е приписал хотели, имения и дори да им отнемат 95% от имуществото те въпреки всичко ще бъдат по-състоятелни от средностатистическия руски гражданин, каза още той. Но така или иначе в момента, според информациите от източниците на Gulagu.net, на тях двете ще им се наложи да се разделят с огромна част от активите си. Но най-важната им задача оттук нататък ще бъде просто да оцелеят, тъй като и двете знаят твърде много. Може да се предположи, че те ще избягат зад граница и в замяна на гаранции за своята сигурност ще започнат да дават показания относно фактите, които са им известни, а това ще насочи следите към самата върхушка в Кремъл, прогнозира Осечкин.

Следователно пък пред Путин изниква задачата чрез тайните си служби да разработи по отношение на вдовицата и дъщерята на Пригожин, както и срещу други негови доверени хора, които успеят да избягат, сценарии, подобни на случилото се със самия Пригожин, но вече с по-различен сюжет, така че неопитният зрител да не се досети кой стои зад тези бъдещи фатални „инциденти“ и те да изглеждат просто като съвпадения.

„Въобще смятам, че всички, които са работели за Пригожин и са имали достъп до информация, трябва да побързат към чужбина, защото те със сигурност фигурират вече в списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани“, каза Осечкин.

Вторият важен въпрос пред Путин са архивите на Пригожин, съдържащи компромати срещу него и срещу вишестоящи лица от руското правителство, Осечкин разказа, че приживе Пригожин е записал две видеа с разкрития за Путин.

Припомняме, че в първото видео, което Пригожин е записал буквално часове преди метежа си от 24 юни и което той вече публикува – в него Пригожин заяви, че войната срещу Украйна е замислена от олигарсите и генералитета на Русия. А причината за войната не е някаква денацификация, каквато цел бе оповестена от Путин за пред руското общество, а завземане и преразпределяне на богатите ресурси на Украйна.

Впрочем същото Пригожин заяви и за войната в Сирия – по думите му там Русия не е защитавала мирното население – напротив, въпросът отново е опирал до завземането на местните ресурси – нефт и газ и преработващите ги предприятия. „Впрочем тази цел в Сирия бе постигната, като олигархът Генадий Тимченко, един от близките сподвижници на Путин, се превърна чрез своите компании в един от бенефициентите на тези богатства (в Сирия)“, отбеляза Осечкин. За всичко това – за причините за войната в Украйна и Сирия, Пригожин говори в първия си клип.

Във втория клип, сниман от Пригожин, който все още не е публикуван, Пригожин разказва дори много повече – за диверсиите от 2014 г. в Украйна, които са дело на Путин и приближените му, за различните провокации, извършени от руснаците под чужд флаг, включително за терористичните акции на хората на Дмитрий Уткин (който впоследствие създаде ЧВК „Вагнер“), които са се преобличали в униформи на украинската армия и са обстрелвали селища в Донбас, за да разпалят вражда между украинци и украинци и да настроят част от местните хора срещу украинските военни.

С информация за съдържанието на втория клип Осечкин разполага от източници, близки до Пригожин – членове на „Вагнер“, които са успели да избягат от Русия след неуспешния метеж и вече се подготвят да дават показания, за да си осигурят имунитет. Осечкин заяви, че още тази есен се надява да може да публикува техните разкрития.

„В първите дни след метежа, когато в офисите на Пригожин се правеха обиски, с нас се свързаха няколко негови сътрудници. Единият от тях е движил именно проекта на Пригожин, свързан с фабриката му за тролове и той ни разказа, че лично е участвал при обработката на това второ видео и че е получил инструкции какво да прави с него в случай на арест на Пригожин“, казва Осечкин.

Пригожин до последно е бил убеден, че е успял да се споразумее с Путин, каза в заключение Владимир Осечкин. Той до последно не е вярвал, че наистина ще го ликвидират. Единственото, от което той се е опасявал в действителност, е било, че може да бъде арестуван и вкаран в следствения арест Лефортово в Москва с обвинение в корупция, но не и че ще бъде убит. Именно с тази цел – за да не бъде осъден за  корупция – той е държал второто видео като компромат.

 

Снимка: Колаж/Actualno.com

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини