10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Прегледите без направление поскъпват до 60 на сто


До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без направление, показа репортерска проверка на “Труд news” в клиники, кабинети на ДКЦ и болници.

Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.

Цените за преглед при специалистите в различни лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато прегледът се осъществява от хабилитиран специалист – професор или доцент, цената е 100 – 150 лв. Често стига и до 250 лв. в случай, че се прави ехография или друго апаратно изследване по време на прегледа. Вторичните прегледи и консултации са между 60 и 100 лв.

Миналата година по това време прегледите при специалист в малките населени места бяха между 30 и 40 лв., а при хабилитирани лица 80-100 лв.

Прегледите в частни очни клиники започват от 200 лв., а лазерна корекция на едно око е между 1600 и 2000 лв.

Тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен – съответно на 18 лв. и 19 лв. Но все още продължава практиката за насрочване на прегледи при специалист с направление след месец-два. Без направление винаги се намират часове за същия или следващия ден.

Директорите на държавни болници признаха, че има поредно поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса. Затова и пациентите доплащат повече след операции, при които са им поставяни стентове, различни клипсове, платна при хернии.

Разлика има и в цените на различни изследвания и диагностични дейности. За ехокардиография касата плаща 25 лв., а лечебните заведения искат 70-90 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика – 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече – например 60 лв. За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цените в специализирани болници са 150-200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти – касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.

Масовото обяснение на директори на болници и на лекари специалисти за поскъпването на здравните услуги е инфлацията.

“От 5 години цените при нас не са увеличавани. Говорихме с колеги, които обясниха, че като се вдигат цените, които плаща НЗОК и се увеличават и тези за свободен прием. Логиката е запазване на съотношението”, коментира пред “Труд news” д-р Спас Спасков, който в момента е управител на Медицински център “Ориндж”. Той поясни, че причина за по-високите цени в крайна сметка е инфлацията. Каза, че при тях от пет години цените не са пипани, но от април прегледите вместо досегашните 60 лв., вече ще струват 80 лв.

Източник: trud.bg

Последни новини

- Реклама -