20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Мария Габриел пое мандата от Радев. Преговорите за правителство продължават (ОБНОВЕНА)

Мария Габриел влиза при президента за връчването на първия мандат

 

Представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ влязоха заедно на „Дондуков“ 2, макар и с 12 минути закъснение, което се случва за първи път. Редом вървяха Мария Габриел, Николай Денков, Кирил Петков, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Точно в 12:00 часа трябваше да започне процедурата по връчването на първия мандат за съставяне на правителство. До този час основният въпрос беше дали Мария Габриел ще даде пълна папка с имена на министри на президента Румен Радев още днес?

„Поемам мандата от името на ПГ на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност. С отговорност за това, че България има нужда от стабилност, но стабилност, която се гради на равнопоставеност.“ Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел при получаването на мандата за съставяне на правителство от президента Радев. „Бих искала да Ви помоля, господин президент, да споделим още допълнителни информация с Вас.“

 

„Мария Габриел е безспорен авторитет – политик с изключително добра репутация и авторитет и в България, и в Европа. Така че смятаме, че това е достойна кандидатура и ще успее да се справи с тази изключително тежка задача“, заяви Теменужка Петкова, зам.-председател на ГЕРБ.

След това президентът връчи на Габриел папката с първия мандат за съставяне на правителство и й напомни, че има 7 дни да представи структура и състав на Министерски съвет.

До този час основният въпрос беше дали Мария Габриел ще даде пълна папка с имена на министри на президента Румен Радев още днес?

Броени часове преди връчването на мандата Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумението с ПП-ДБ и са били договорени имената на министрите, макар някои от тях да са неприемливи за ПП-ДБ, по неофициална информация от коалицията.

„Седем дни е срок, който не приемам. Трябва в максимално кратко време да изчистим нещата. Това коментира пред журналисти кандидатът запремиер, номиниран от ГЕРБ-СДС, Мария Габриел, след като получи папката с мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

– Надявам се в следващите 24 часа да финализираме споразумението, нямаме различия за приоритетите на страната. Това, което е важно е, че и приоритетите, и реформите, и МС вървят ръка за ръка. Моля ви да ни дадете възможността това нещо в максимално кратък срок да го изговорим, Когато отсрещната страна те моли да си дадем още един шанс за преговори, преговорите продължават и то още този следобед.“

„В пакет вървят както споразумението – текстът е ясен и конкретен, така и съставът на Министерския съвет. До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не, до вчера ни беше казано, че няма да бъде подписано. Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано. Ако трябва ще доуточним още текстовете и можем да погледнем състава на Министерския съвет. Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно.

Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път, в този вид за нас е неприемливо. Тепърва ще обсъждаме и състава. След като приключат преговорите, когато има общо съгласие, тогава с Мария Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни“, заяви Николай Денков.

 

Какво си казаха Мария Габриел и Румен Радев – ВИЖТЕ тук:

Късно снощи Габриел и ГЕРБ дадоха брифинг, на който обявиха, че за тях е важно да има споделена отговорност в правителството и това е свързано и с имената на министрите. Прогнозата на Деница Сачева беше, че по-скоро се отива на избори.

Час след тях от ПП-ДБ също свикаха брифинг, на който обясниха, че проблемът е в споразумението, което е изготвено съвместно въз основа на предложените предварително от двете партии документи, но накрая ГЕРБ отказали да подпишат.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img