5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Премахват незаконни постройки, свързани с фирми на Румен Гайтански

Започна принудителното премахване на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство “Искър”, съобщи Нова тв, позовавайки се на главния архитект на Столична община Здравко Здравков. По последна информация сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

„Вследствие на издадени от мен заповеди, които касаят премахване на незаконното строителство, преминахме първо през административен контрол от Административен съд София-град, а след това и от Върховния административен съд. Заповедите влязоха в сила и с договор, който кметът на София Васил Терзиев сключи със „София ЕкоСтрой“, допълни той.

Архитект Здравков апелира министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев да обърне внимание на Югозападното държавно предприятие, защото на входната врата е била поставена заповед, с която се ограничава достъпът във връзката с размножителния период на кошутите. „Механизацията, която влезе в обекта, щяла да застраши размножаването на дивеча в предприятието. Факт е, че тази сграда се строи повече от година и половина, и когато се е строяла, не е пречела нито на дивеча, нито на кошутите“, коментира Здравков.

„Кой е позволил да се строи сградата, трябва да се попита собственикът на терена, ние предприехме всички необходими действия по констатиране на незаконно строителство, издаване на заповеди, който са потвърдени така, че действията по премахване са абсолютно законни“, каза още главният архитект.

В сряда следобед бе съобщено, че земеделският министър Кирил Вътев е издал заповед за наказание на директора на Териториално поделение на „Държавно ловно стопанство Искър“. Инж. Иван Дивизиев ще понесе наказание заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството.

Той е издал неправомерно заповед, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на ДЛС „Искър“ до 1 май 2024г. Заповедта беше своевременно отменена по нареждане на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов, допълват от МЗХ.

По думите на главния архитект Здравко Здравков Столична община показва нулева търпимост към незаконното строителство. Здравков обясни, че по време на акцията по премахването са били възпрепятствани: „Беше поставен автомобил, който спираше достъпа, както и вратите бяха заключени с катинар“, коментира той и уточни, че са преместили автомобила и са успели да влязат със специализирана техника.

„Амбицията ни е да покажем, че към незаконно строителство ще има и занапред нулева търпимост – премахването продължава“, заяви Здравко Здравков. Той обясни още, че след идването със специализираната техника, през нощта някой е отрязал кабелите на машините, с което ги е повредил. „Трябва да установим какви са щетите, за да си свърши общинското предприятие работата“, добави още той.

Извършител на незаконното строителство доказано е фирмата “Био майнинг”, а собственик на земята е Югозападно предприятие, принципалът е Министерството на земеделието и храните, обясни Здравков. „Сградата, която премахваме, изпълнява стопански функции за съхранение на сено, но в нея има предвиден басейн, има отоплителна и ОВК инсталация“, посочи архитектът. Той допълни, че функцията на сградата най-вероятно е била да бъде почивна станция, защото има приспособени спални помещения и зона за хранене.

И трите сгради са констатирани като незаконно строителство през 2019 година. Те нямат никакви документи и при опита да се докаже, че тези са построени преди 2001 г., за да получат съответния режим на търпимост, съдиите възприеха доказателствата, които наши експерти представиха – геодезични заснемания, фото и сателитни изображения. С тях доказахме, че строителството е извършено след 2019 година, обясни Здравко Здравков.

Главният архитект на Столична община посочи още, че след премахването на незаконните постройки земята ще бъде моделирана по естествен начин, а материалите ще бъдат съхранени и рециклирани. Зам.-кметът по финанси Иван Василев каза, че все още няма информация колко ще струва акцията по премахването на сградите, както и нанесените щети по техниката.

По думите на депутата от „Зелено движение“ Владислав Панев през цялото време Държавното горско предприятие и Държавното ловно стопанство „играят адвокати на фирмата на Румен Гайтански“. По всякакъв начин държавата продължава да бъде срещу общината, смята той. Според него манталитетът на чиновниците трябва да се промени.

Общинските съветници коментират и незаконните постройки в Държавното ловно стопанство „Искър“, посочвайки, че през 2021 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков са издали заповедите за премахването на трите постройки. Заповедите бяха обжалвани и окончателно спечелени от Столична община, а сега Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедта, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване, посочват още общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

По думите им е необяснимо поведението на структурите към Министерството на земеделието, които са отказали съдействие на служители на Общината. Общинските съветници настояват земеделският министър в оставка Кирил Вътев да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта, посочват още те.

 

Последни новини

- Реклама -