- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Премиерът Денков открито лобира за еврото

 

Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Еврото е стабилна валута и води до по-ниски лихви – тези в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са тук.

Същото е и с инфлацията – в България тя е два пъти по-висока, отколкото в страните, които са в еврозоната. Това коментира пред БНТ премиерът Николай Денков.


Инфлацията в Европа. Диаграма: БТА

Войната по пътищата

Той призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

„Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появявяват гласове, че това не може да се направи“, заяви Денков.

Даде и пример с приетото в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици.

Бюджет

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа. Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората, каза премиерът.

Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт.

Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно – доходите да растат по-бързо от инфлацията, заяви Денков.

Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото лева. Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите. Много е важно да престанем да живеем с илюзии, призова премиерът.

Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за незаконно преминаване на границата от мигранти. Много често реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането В тяхна полза е България да бъде в Шенген, заяви Денков.

Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове, каза премиерът.

Енергиен преход

Очакват ни тежки разговори с хората, които са притеснени. Хората трябва да разберат, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което да се постигне. След 5-10 години тези региони ще бъдат най-развити като икономика. Тези 1,4 млрд. лева, които споменавам, те трябва да влязат, за да няма социална цена за хората, до които трябва да стигнат. Без тези средства всеки ще трябва да се спасява сам, което е най-лошото, заяви Николай Денков.

Промени в Конституцията

Тези промени са съгласувани с ЕК и Венецианската комисия. Очаквате ли, че тези 2 комисии ще спомогнат за овладяване на съдебната система, попита премиерът. По думите му преди винаги са били побългарявани препоръките на двете комисии, а ако сега се стигне нещо такова, ще бъде първият, който ще го огласи като неприемливо.

Николай Денков заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати – борба с корупцията и чуждо влияние. Беше категоричен, че не води битки с когото и да било. Работата на един премиер е да изпълнява програмата, каза още премиерът Николай Денков.

Определи като конструктивен разговора с президента Радев при срещата им по време на „Мача на надеждата“ на националния стадион, организиран от Стилиян Петров.

Източник: БНТ

 

 

 

 

- Реклама -

Последни новини