- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Премиерът Денков: Трябва да търсим мерки, от които нарушителите на пътя да ги заболи

„Трябва да се преборим с чувството на безнаказаност“. Това заяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет заради зачестилите тежки инциденти на пътя. Освен институции, там бяха поканени и роднини на загинали при пътни произшествия.

„Искам да благодаря на тези родители. Те казаха, че не могат да върнат децата си, но поне искат да използват това, което са научили покрай личната си трагедия, за да помогнат това да не се случва повече. Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент – да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата – с години”, заяви Денков.

Той заяви, че част от промените са свързани със законови изменения. „Измененията, свързани с отнемането на моторните превозни средства, дават сериозни резултати. Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че общините отдавна предлагат да работят с органите на МВР, да се използват техните камери. „Един огромен ресурс, който го има налице, да се използва”, обясни Денков.

Обсъдено е било и как да се ускори вземането на пробите и до седмица, най-много 10 дни, да са ясни.

„Но всичките тези мерки, взети в цялата си съвкупност, не би могло да реши проблемите, ако не се обърнем към обществото. В нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск. Това е абсолютно неприемливо”, заяви премиерът.

- Реклама -

Последни новини