13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Премиерът на Северна Македония подаде оставка

Димитър Ковачевски внесе оставката си като премиер, а с това и оставката на цялото правителство, в деловодството на парламента на Северна Македония.

Ковачевски изрази задоволството си от работата на своето правителство и увереност, че след изборите на 8 май той отново ще бъде министър-председател. Той вярва, че същото европейски ориентирано парламентарно мнозинство ще доведе страната до членство в ЕС.

Оставката си трябва да депозира и председателят на парламента Талат Джафери, с което започва и процедурата по избор на техническо правителство. То ще има задача да подготви предстоящите избори.

Двете оставки ще бъдат гласувани на заседание на парламента утре. Ще бъде избран и нов председател на парламента.

Ковачевски към Радев: Гледай си България

В събота, след като получи от президента на страната Стево Пендаровски мандат за съставяне на техническо правителство, Джафери трябва да внесе в парламента състава и програмата му. Гласуването за кабинета ще бъде в неделя.

По-късно и председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери подаде оставка. Заместник-председателят на парламента Горан Мисовски е упълномощен да председателства пленарната сесия, насрочена за 26 януари.

Джафери ще остане в парламента още три дни като депутат от „Демократическия съюз за интеграция“. На 28 януари той ще бъде избран за премиер на техническото правителство. Той ще стане първият македонски премиер от албански етнически произход в историята.

Димитър Ковачевски смята за провокация откриването на клуба ”Цар Борис Трети”

След приемането на оставките на Джафери и Ковачевски утре в македонския парламент се очаква да бъде избран нов председател на законодателния орган. Това ще бъде досегашният координатор на „Социалдемократическия съюз“ СДСМ и депутат Йован Митрески. Също утре президентът на страната Стево Пендаровски ще връчи мандата на Талат Джафери за съставяне на кабинет.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май заедно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори в Република Северна Македония ще се проведе на 24 април.

Последни новини

- Реклама -