- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Преврат в Габон, президентът е под домашен арест

Група висши военни в Габон обявиха рано тази сутрин, че са взели властта, малко след като централната избирателна комисия в централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго печели трети мандат, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Военните казаха в ефира на телевизионния канал „Габон 24“, че говорят от името на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

Звук от изстрели се чу в столицата Либървил след изявлението за падането на Бонго от власт, каза кореспондент на Ройтерс.

За момента няма коментар от страна на правителството в Габон, която е членка на организацията ОПЕК, а президентът Али Бонго в момента е под домашен арест.

Президентът Али Бонго

Френският премиер Елизабет Борн каза, че Франция, на която Габон е бивша колония, следи отблизо ситуацията. Ако превратът е успешен, то той ще е единадесетият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. Най-скорошният, в Нигер, беше осъществен през юли. Военни завзеха властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Нигер и другите страни от региона Сахел се борят с ислямистките бунтове, които подкопават вярата в демократичните правителства. Габон, който се намира на южното Атлантическо крайбрежие, не е изправен пред същите трудности, но успешният преврат би бил свидетелство за отстъпа от демокрация в нестабилния регион.

Семейството на Бонго управлява богатата на петрол, но бедна страна от 56 години. Критиците му обаче твърдят, че той не е направил почти нищо, за да може населението на страната да се възползва от петрола и останалите природни богатства. В Габон има население от 2,3 милиона души, но около една трета от габонците живее в бедност.

„Днес страната се намира в сериозна институционална, политическа, икономическа и социална криза“, казаха военните в изявление и допълниха, че в изборите от 26 август са липсвали прозрачност и надеждност.

„В името на габонския народ… решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, заявиха те.

Офицер четеше съвместното изявление, заобиколен от още няколко висши военни. Те се определиха като членове на Комитета по преход и възстановяване на институциите. В момента всички държавни институции не работят, включително Сенатът, Националното събрание, Конституционният съд и централната избирателна комисия.

Страх от размирици се наблюдаваше след изборите, произведени в събота, които завършиха с трети спечелен мандат за Бонго. Той се съревноваваше с 18 кандидати за президент. Екипът му отхвърли обвиненията, че Бонго е спечелил с измама.

Липсата на международни анализатори, спирането на някои чуждестранни телевизии, решението на властите да блокират интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след изборите събуди притеснения за прозрачността на избирателния процес.

Рано сутринта улиците в столицата Либървил изглеждаха спокойни, събраха се тълпи от стотици любопитни граждани, а някои от тях поздравиха минаваща група военни.

„Ако е истина, това е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион“, каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Габонската избирателна комисия съобщи по-рано днес, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% срещу основния си съперник Алберт Ондо Осса, останал на второ място с 30,77 процента.

64-годишният Бонго наследи баща си Омар като президент през 2009 г. и бе преизбран при спорни избори през 2016 година. Правителството заяви, че спирането на интернет и забраната за излизане навън през нощта са били необходими, за да се предотврати разпространяването на фалшиви новини. В страната нямаше интернет и след победата на Бонго през 2016 г., което тогава предизвика големи протести.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като военните за кратко превзеха държавното радио и заявиха в ефира ѝ, че Бонго, който няколко месеца по-рано получи удар, вече не е в състояние да управлява. Положението беше нормализирано няколко часа по-късно, след като двама от заподозрените водачи на бунта бяха убити, а други арестувани.

Деноминираните в долари облигации на Габон поевтиняха днес с близо 14 цента, преди да възстановят част от загубите, а френската минна компания „Ерамет“, която има големи производства на манган в Габон, заяви, че е спряла дейността си.

Източник: БТА

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини