10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Превратът във ВМРО се провали, Каракачанов остава шеф


Промяната на властта във ВМРО, която мнозина очакваха, не се състоя. Тихият преврат, който гласяха опонентите на лидера Красимир Каракачанов, се провали с гръм и трясък. Обединените сили на опозицията не събраха достатъчно гласове, за да катурнат от власт дипломирания историк.

За него гласуваха 296 делегати. Съперникът му за поста Ангел Джамбазки получи 157 гласа. Евродепутатът отказа предложението да е заместник-председател на партията и остава само член на Националния изпълнителен комитет.

В крайна сметка въпреки очакванията 17 февруари 2024 г. не сe оказа вододелна дата за историята на ВМРО. На IX извънреден конгрес на патриотичната организация двама души си оспорваха председателския пост – Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, или ментор и ученик, както някои анализатори ги характеризираха.
В залата на бившето кино „Македония“ се отправиха взаимни обвинения и остри критики. Някои дори се опитаха да вкарат допълнителна интрига, определяйки двата лагера като „путинисти и русофили“ и „евроориентирани“.

През последните две години ВМРО се ръководеше от трима съпредседатели – Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов. „Формулата не сработи, защото новото ръководство на практика не работи. И то в един тежък период – след загуба на избори, след неучастие в следващите“, заяви Каракачанов. Той обеща до две седмици да предложи нова организационна структура и заговори за окрупняване на политическия проект около ВМРО с неправителствени организации и знакови публични личности.

Срещу себе си Каракачанов видя изправен монолитен блок, съставен от русенската организация, както и част от Северна и Североизточна България. Очаквано по-младите, и най-вече младежката организация, изцяло подкрепиха Джамбазки.
Т.нар. хардлайнери категорично обаче застанаха зад гърба на досегашния лидер.
„Не се надявайте някой свободен олигарх сега да ни поеме финансирането. Дори и Красимир, сигурен съм, не може да ви обещае това“, захапа опонента Джамбазки. Той настоя за заемане на ясна политическа линия вдясно върху социална база от предприемачи с 4 водещи теми – демография, циганска престъпност, миграция и доходи и данъчна политика.

Вотът обаче ясно показа, че Джамбазки на този етап не може да пребори ветерана.
Накрая в духа на коректния тон двамата опоненти си стиснаха ръцете и обещаха да отстояват принципите на автентичния български национализъм и да се борят за правата на всеки един българин, където и да се намира по света.
Заместници на Каракачанов ще са трима – бившите депутати доц. Милен Михов и Красимир Богданов и единственият общински съветник в София Карлос Контрера. За организационен секретар бе избран Александър Сиди.
Галин Григоров си направи отвод. Бившият областен управител на Русе мотивира отказа си с мотива, че в ИК са намерили място хора, които не заслужават и нямат никакви заслуги за организацията.

Иван МИЛАНОВ

Последни новини

- Реклама -