18.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Превратности: Даниел Митов ще смени Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014

Интересни превратности се случват във Външно. Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат (Георги Димитров) уволни през 2014 година. Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста.

Снощи служебният министър-председател Димитър Главчев изненадващо инициира спешни промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението си до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга. Зад тази витиевата формулировка се крият конкретни причини за спешното отстраняване на Стефан Димитров като външен министър.

Стефан Димитров е дипломат от кариерата и беше привлечен като член на служебното правителство от мисията ни в Черна гора, която оглавяваше. През последните 10 години е работил в Инспектората на МВнР, оглавявал е отдел „Източна Европа“, управлявал е временно генералното консулство на България във Франкфурт на Майн и е ръководил дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ във Външно.

Стефан Димитров е брат на бившия постоянен секретар на МВнР Георги Димитров, който бе уволнен от Външно докато министър бе Даниел Митов. Официалният мотив за уволнението бе, че не е отговарял на изискванията за заемане на поста. Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна сигурност – установен е за секретен сътрудник и агент на Първо и Второ главно управление на ДС и е обявен от Комисията по досиетата. Псевдонимите му били Антон и Боил. Според документите Георги Димитров сътрудничил към отдела “Чужди журналисти” на контраразузнаването. Вербовчикът му е син на човек, който е бил лична охрана на Тодор Живков.

Кариерата на брат му – Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев, когато е назначен за шеф на бюрото в Бон. Тогава Георги Димитров е посланик в Сърбия. През 2011 г. той бе отзован от правителството на ГЕРБ и външния министър Николай Младенов заради агентурното му минало.

През октомври 2014 г. избухна отново скандал с Георги Димитров, който беше уволнен дисциплинарно и от министър Даниел Митов. Като мотив беше изтъкнато, че постоянният секретар е назначен от предшественика му Кристиан Вигенин в нарушение на закона. Освен това е Димитров имал участие в търговско дружество. ВАС обаче не откри несъответствия със Закона за дипломатическата служба при назначението и върна Димитров на работа.

В решението на съда е посочено още и че Димитров е заличен като управител на фирмата, за която го обвинява настоящото ръководство на МВнР, още през 2002 г. Магистратите заявиха, че са склонни да заплатят на оневинения разходите по делото, ако той посочи в какъв размер са.

Оттогава Георги Димитров е в обтегнати отношения и с Младенов, и с Митов. Затова още при съобщаването на окончателния състав на кабинета Бойко Борисов обяви: „Никога нямаше външен министър да е този господин (Стефан Димитров), ако имах какъвто и да било контакт с Главчев“.

Припомняме, че няколко часа вчера преди да дойде новината за предложението на Главчев за смяна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска с категоричен тон Стефан Димитров да бъде освободен. По думите на Борисов, за разлика от министъра на отбраната Атанас Запрянов, външният министър не се е справил добре на международната конференция за Украйна.

„За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“, каза Борисов. От думите му не стана ясно какво точно има предвид.

Преди това по време на международната конференция Стефан Димитров заяви, че България подкрепя формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски, и потвърди, че страната ще продължи да подкрепя Киев. В изказването си обаче министърът подменил и орязал почти всички тези, подготвени от експертите на Външно, като изоставил позиции, които министерството защитава от години.

Първият ни дипломат буквално сътворил скандал като вчера сутринта директно отказал среща с Джим О’ Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, съобщава сайтът Епицентър. От октомври 2023 година О’ Брайън пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър е много лош знак за нашите евроатлантически партньори.

След обяд в 17.00 часа, под натиск срещата все пак се е състояла, както става ясно от съобщение със снимки във Фейсбук страницата на МВнР.

Стефан Димитров си позволявал и необясними своеволия. В събота през нощта по време на нападението на Иран срещу Израел служебният външен министър си позволил да публикува в социалните мрежи българска позиция, която не е съгласувана. Първият ни дипломат се покрил, като не отговарял на настойчивите позвънявания на премиера, който свика спешно заседание на службите и част от министрите във връзка със сигурността на страната. Оказало се, че в петък си е взел отпуска и се върнал в Черна гора да оправя багажа си, като оставил дипломацията ни в ръцете на две зам.-министърки, които нищо не разбирали.

Първоначално за служебен външен министър беше номиниран бившият български консул във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие обаче той отказа номинацията поради „лични причини“, а всъщност защото беше неподходящ за поста, и на негово място беше предложен Стефан Димитров.

Сега президентът трябва да издаде указ за назначаването на Даниел Митов за външен министър, след което той трябва да се закълне пред парламента. Срок за това конституцията не упоменава.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img