- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Президентът на Бразилия Лула да Силва търси подкрепа с рокади в кабинета

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва обяви промени в кабинета, опитвайки се да получи подкрепа за политическата си програма от влиятелна група депутати.

Лула назначи депутата Андре Фуфука за министър на спорта. Депутатът Силвио Коста Фильо бе назначен за министър на пристанищата и летищата. Досегашният министър на пристанищата и летищата Марсио Франка сега ще ръководи новосъздаденото министерство на микро- и малкия бизнес.

Левият лидер Луис Инасио Лула да Силва се завърна на президетския в Бразилия в началото на годината при ситуация на конфронтация и заплахи за насилие от поддръжници на крайнодесния му предшественик Жаир Болсонаро.

77-годишният Лула победи с малко Болсонаро през октомври, с което спечели безпрецедентен трети президентски мандат. В паузата между края на втория и началото на третия му мандат той прекара година и половина в затвора по присъди за корупция, които по-късно бяха отменени.

В предишните си години като президент на Работническата партия от 2003 до 2010 г. бившият синдикален лидер измъкна милиони бразилци от бедността по време на стоковия бум, който подкрепи икономиката. Сега той е изправен пред обезсърчителното предизвикателство да подобри стагниращата икономика на Бразилия, като същевременно обедини страната, която стана болезнено поляризирана по време на управлението на Болсонаро.

Източник: „Ройтерс“

- Реклама -

Последни новини