25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Президентът на РМС: Имам забележки към Преспанското споразумение, но ще го спазвам

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е участвала на събитие по повод 20-годишнината от съществуването на Центъра за изследване и създаване на политики. Отговаряйки на журналистически въпрос, тя е заявила че не смята, че е нарушила Преспанското споразумение, пише Канал5.мк.

„Все пак в самия договор от Преспа ясно е записано, че името на държавата от договора от Преспа ще се използва в документи и комуникация. Така че тук не виждам нарушение. Нито съм скъсал споразумението, нито съм казал, че няма да спазвам Конституцията, нито съм казал, че ще прекратя Преспанския договор. Друго нещо е, че съм критикувал Преспанското споразумение, заради процедурата по приемането му, заради несъответствието с Устава на ООН. Но това е юридически факт, това е реалност и аз ще го уважа“, е коментирала Силяновска-Давкова.

Връщат ли се споровете с България и Гърция: Пътят на македонците към ЕС е труден след изборите

Припомняме, че при полагане на клетвата си като президент Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната „Македония“, а не „Северна Македония“. Това разгневи, както България така и Гърция, защото е грубо нарушение на Преспанското споразумение.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини