19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Президентът насрочи срещи с омбудсмана и подуправителите на БНБ

Президентът Румен Радев ще продължи срещите си с посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. В 12:30 часа държавният глава ще разговаря с омбудсмана на Република България Диана Ковачева.

Ковачева на практика няма шанс да бъде обявена за служебен премиер, след като на 24 януари 2024 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) я избраза български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

На „Дондуков“ 2 Румен Радев днес ще приеме и подуправителите на Българската народна банка: Петър Чобанов от 13:00 часа; Радослав Миленков от 13:40 часа и Андрей Гюров от 14:20 часа.

Със заместник-председателите на Сметната палата президентът ще се срещне: от 14:50 часа с Тошко Тодоров; от 15:30 часа с Горица Грънчарова-Кожарева, която към момента е своеобразен фаворит сред тези, които не са ярко политически оцветени.

Румен Радев вече разговаря с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен и трети проучвателен мандат.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Важен момент в процедурата е, че реално няма разписан конкретен срок кога посоченият за служебен премиер, трябва да е готов с имената на министрите, с които иска да работи, за да може да бъде издаден указа за гласуване на кабинета в Народното събрание. Дори при перфектно стиковане между заинтригуваните страни може да се окаже, че сроковете не са достатъчни, за да се случат изборите 2 в 1 заедно с вота за европарламента.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img