23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Президентът няма да оттегли указа за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев няма да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател. Той бе призован да направи това от лидерите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), които на специална пресконференция обявиха, че свалят доверието си от Мария Габриел, а предложените от нея министри от коалицията, начело с Николай Денков и Асен Василев заявиха, че не са давали съгласието си за участие в такъв кабинет.

Пълен хаос: Според ПП-ДБ ГЕРБ представил кабинет без тяхно съгласие (ОБНОВЕНА)

„В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, написаха от администрацията на президентството късно снощи и показа подписания от държания глава указ.

Във вторник следобед кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството.

Бял пушек над президентството! Имаме правителство (ОБНОВЕНА)

Очаква се развръзка в Народното събрание по-късно днес и нови изявления от страна на политическите лидери във взривената сглобка.

Последни новини

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия