22.4 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Приемането ни в Европейския съюз – най-голямото постижение след 1989 г.

Приемането на България в Европейския съюз е най-голямото ни постижение след 1989 г., това определи гласуване на зрителите на NOVA
Специалният формат „Големите постижения“, представи десетте най-забележителни момента в историята на България след 1989 г. Сред тях попадат значими събития и личности в областта на политиката, културата и спорта, посочени в представително социологическо проучване на центъра за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“. Зрителите избраха събитията от най-новата история на България, с които най-много се гордеят.

На първо място участниците в гласуването избраха приемането на България в Европейския съюз.

Второто място заема приемането ни в НАТО през 2004 г.

На трета позиция се нарежда третото място на Григор Димитров в световния тенис.

Приемането на България в Европейския съюз

На 22 декември 1990 г. Великото народно събрание приема решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности. На 25 април 2005 г., на тържествена церемония в Люксембург, е подписан договорът за присъединяване на България към ЕС , а на 1 януари 2007 г., България стана член на Европейския съюз. Този дълъг процес на присъединяване към Общността е безпрецедентен, поради политическото единодушие, че България трябва да е в икономически и политически съюз с другите европейски нации.

Приемането на България в НАТО през 2004 г.

НАТО, създадена през 1949 г., продължава да бъде основният гарант за мира и сигурността в трансатлантическата зона след разпадането на Източния блок. Основана на принципа „един за всички – всички за един“, членството в НАТО се превръща в национален идеал и цел без алтернатива за новоизлюпената българска демокрация през 1989 г. На 2 април 2004 г. българското знаме е издигнато над щабквартирата на НАТО в Брюксел, което и до днес остава едно от най-значимите постижения на българската демокрация.

Григор Димитров сред първите трима в световния тенис

Григор Димитров е определян като един от най-забележителните таланти в тениса още от ранна детска възраст, сравняван по качества на играта дори с легендата Роджър Федерер. Най-големият успех на българския тенисист до този момент е достигането до трето място на сингъл в световната ранглиста, на което остава цели 10 последователни седмици. Това се случва през 2017 г., след като печели титлата на заключителния финален турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти. Успешната му кариера продължава и през настоящата 2024 г., когато милиони българи продължават да стоят будни в малките часове на денонощието, за да проследят забележителните му прояви на корта.

Останалите постижения, за които гласуваха зрителите са:

  • Веселин Пантелеев-Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам
  • Ивет Лалова, европейска шампионка на 100 м
  • Футболната 1994 г.: Четвърто място за българския национален отбор по футбол на Световното първенство в САЩ и „Златна топка“ за Христо Стоичков
  • Райна Кабаиванска – носителка на най-високото отличие в света на операта през 2013 г.
  • Българки, утвърдили се на международната политическа сцена
  • Златен олимпийски медал за ансамбъла по художествена гимнастика – Токио, 2021 г.
  • Мария Бакалова с номинация за наградата „Оскар“
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img