3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Приключи обиколката на Блинкен в Близкия изток

Днес американският държавен секретар Антъни Блинкен приключи обиколката си в Близкия изток. Това е петата му визита след избухването на конфликта.

Тя бе белязана от най-сериозните открити разногласия между САЩ и Израел, откакто започна войната в Ивицата Газа.

Мисията на Блинкен понесе „истински удар”, когато Бенямин Нетаняху заяви, че войната ще продължи, докато Израел не постигне пълна победа. Нетаняху категорично отхвърли отговора на „Хамас“ на предложения план за спиране на огъня.

Блинкен: От 1973 г. не е било толкова страшно в Близкия изток

Отношенията между Израел и основния им международен съюзник – САЩ, са обтегнати от месеци. Публичното отхвърляне на един план, който Вашингтон оценяваше като подходящ да послужи дори като отправна точка за по-нататъшни преговори, подчертава разделението между двете страни.

Блинкен след срещата с Дзинпин: Не подкрепяме независимостта на Тайван

Блинкен и други официални представители на САЩ обаче казват, че все още са оптимистично настроени към възможността за напредък по основните им цели като подобряването на хуманитарните условия за палестинските цивилни, освобождаването на заложниците, подготовката за справяне със ситуацията в Газа след края на войната и предотвратяването на разширяването на военните действия в региона.

Последни новини

- Реклама -