13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Притесняват ли се българите от приемането на еврото?

Близо половината от българите изпитват известни притеснения относно приемането на еврото в България. Това показват данните на ново национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на БНТ.

Според социолозите перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и по-скоро буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт.

Денков и Габриел: Работим за приемането на еврото от 1 януари 2025 г

Страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е значително по-позитивна.

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Един процент е равен на около 54 хиляди души.

Бойко Борисов: С Камерън разговаряхме за Шенген, еврозоната и Украйна

Според Яница Петкова от „Галъп“ данните не са изненадващи. Предишни изследвания  показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Графиките показват, че близо 44% избират опцията „Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“, а 23,5% на противоположното мнение. Колебанието си в междинната опция изразяват 23%, а други около 9% признават, че не могат да определят.

Последни новини

- Реклама -