9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Признаха му рекорд! Пациент живее 39 години с чуждо сърце

Рекордите на Гинес официално обявиха човека с най-дълъг живот след сърдечна трансплантация, извършена в Англия. Това е Берт Янсен, 57-годишен мъж от Нидерландия. Той живее вече 39 години с донорското сърце, което е получил в болница „Харефийлд“ в Лондон през 80-те години на миналия век.

След като развива грипоподобни симптоми, когато е на 17 години, Янсен е диагностициран с кардиомиопатия – състояние, което влияе на способността на сърцето да изпомпва кръв в тялото.

Кардиологът му в родината му поддържа връзки с болница „Харфийлд“ в Лондон и с пионера в областта на трансплантациите сър Магди Якуб, който в крайна сметка извършва операцията на 6 юни 1984 г., когато пациентът навършва 18 години.

По това време процедурата все още не е била извършвана в Нидерландия, казва Янсен: „Всичко мина много бързо. Само седмица след като пристигнах в Харфийлд, се оказа, че има две сърца от голяма автомобилна катастрофа в Лондон. Имах съвпадение с едно от тях и сърцето беше трансплантирано. Както ми каза д-р Матарт около 30 години по-късно, това трябва да е било перфектното съвпадение“.

 

Последни новини

- Реклама -