27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Признаха Тръмп за виновен по делото с порнозвездата

Доналд Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 година.

12 заседатели още не са готови с присъда за Тръмп

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие. Тръмп е осъден за фалшифициране на документи, за да прикрие изплатените от бившия му адвокат Майкъл Коен 130 000 долара на Даниълс срещу нейното мълчание преди изборите през 2016 г. относно предполагаемото им сексуално общуване през 2006 година.

Присъдата потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на Републиканската партия, ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

Предизборна кампания

„Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване“, каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

Предизборната кампания на Байдън седмици наред обмисляше как да се отнесе към изхода от съдебния процес за пари срещу мълчание на Тръмп и в крайна сметка реши да не променя курса си с аргумента, че една осъдителна присъда няма да внесе съществено изменение в динамиката на изборите, съобщиха нейни официални представители.

Вместо това те заявиха, че планират да продължат да фокусират вниманието си върху своите основни послания в кампанията – заплахите за демокрацията и достъпа до абортите. „Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент“, каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. „Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари“, заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

„Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран“, заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. „Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим … Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек“, заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: „Днес е срамен ден в американската история“.

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

Илон Мъск ще става политически съветник на Тръмп

„Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че „ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление“ се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него“, каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. „Затова не мисля, че това ще има голям ефект“, заключи той.

Робърт Де Ниро нарече Доналд Тръмп „клоун“

Пикантни показания

Почти сигурното обжалване вероятно ще се фокусира върху пикантните показания на порнозвездата Сторми Даниълс за нейното предполагаемо сексуално общуване с бившия американски президент.

Според експертите защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи, но Тръмп ще бъде изправен пред продължителна неизвестност.

Малко вероятно е каквото и да било обжалване на присъдата да бъде решено преди президентските избори на 5 ноември.

За да спечели при обжалването, 77-годишният Тръмп ще трябва да докаже, че съдията по делото Хуан Мерчан е допуснал съществени грешки при ръководенето на съдебния процес.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини