6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Призовал ли е Папа Франциск Украйна да развее бялото знаме?


Папа Франциск е заявил в интервю, че „Украйна трябва да прояви смелостта на бялото знаме“ и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, която последва пълномащабната инвазия на Москва преди две години и в която загинаха десетки хиляди души, предаде Reuters.

Папа Франциск е направил коментарите си в интервю, записано миналия месец за швейцарската радио- и телевизионна компания RSI, доста преди последното предложение от петък на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

В интервюто за RSI папа Франциск е попитан за позицията му по дебата между тези, които смятат, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е в състояние да отблъсне руските сили, и тези, които смятат, че това би легитимирало действията на най-силната страна. Интервюиращият е използвал термина „бяло знаме“ във въпроса.

„Това е една интерпретация, това е вярно“, е отговорил папа Франциск според предварителната стенограма на интервюто и частичен видеозапис, предоставени на Reuters. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март като част от нова културна програма.

„Но смятам, че най-силен е този, който гледа на ситуацията, мисли за хората и има смелостта на бялото знаме, и преговаря“, е посочил Франциск, като е добавил, че преговорите трябва да се проведат с помощта на международните сили.

„Думата преговарям е смела дума. Когато виждаш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш смелостта да преговаряш“, е посочил папа Франциск.

Смята се, че за първи път папата използва термини като „бяло знаме“ или „победен“ при обсъждането на войната в Украйна, въпреки че и в миналото е говорил за необходимостта от преговори.

С думите си за Украйна папа Франциск възнамеряваше да призове за прекратяване на огъня и да поднови смелостта на преговорите. Това заяви Матео Бруни, директор на Пресслужбата на Светия престол, цитиран от Vatican News.

Бруни поясни, че желанието на папата за Украйна, която той винаги описва като „мъченическа“, е било напълно изразено в думите му на Ангел Господен на 25 февруари, деня след втората годишнина от избухването на войната. Главата на католическата църква потвърди „дълбоката си привързаност“ към украинския народ. Той също така прикани всички страни да „създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир“.

Бруни посочи, че използвайки израза „бяло знаме“ папа Франциск не е има предвид капитулацията на Украйна, а прекратяване на огъня и насочване на усилията към преговори.

По-силен е този, който вижда ситуацията, който мисли за хората, който има смелостта на бялото знаме, да преговаря. И днес преговорите са възможни с помощта на международни сили, изтъкна папата. По думите му когато видиш, че нещата не вървят добре трябва да имаш смелостта да преговаряш. Според него има много държави, които са готови да посредничат за това.

От Ватиканът посочват, че от началото на войната в Украйна папа Франциск не веднъж е подчертавал значението на диалога. Надеждата на папата е да се намери малко човечност, която да позволи създаването на условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир.

Запитан дали е готов да посредничи, Франциск отговаря: „Аз съм тук“.

В друга част на интервюто, говорейки за войната между Израел и ХАМАС, Франциск заявява: „Преговорите никога не са капитулация“.

Миналия месец Зеленски заяви, че от руската инвазия през февруари 2022 г. досега са убити 31 000 украински войници, а в окупираните райони на страната са загинали десетки хиляди цивилни.

Последни новини

- Реклама -