26.8 C
София
петък, 21 юни 2024 г.

Пробите показаха: Водата на Черно море е отлична

Досегашните изследвания на взетите проби от морската вода по Българското Черноморие доказват, че качеството ѝ е отлично. Това заявиха в курортния комплекс „Шкорпиловци“ министрите на околната среда и водите Петър Димитров, на туризма Евтим Милошев и на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министър Милошев припомни, че точно преди една година се е появила новината за проблема с язовира „Нова Каховка“ в Украйна и фалшивата информация, че това ще доведе до замърсяване на водите по Българското Черноморие. Тази фалшива новина е повлияла негативно на летния сезон тогава. По тази причина тримата министри дадоха изявления и присъстваха на вземането на проби от РИОСВ и РЗИ, резултатите от които ще бъдат оповестени следващата седмица.

Снмка: БТА

Резултатите от взетите днес проби ще излязат след между 3 и 5 дни. Проверката се извършва от специалисти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна, „Регионалната лаборатория (РЛ) – Варна“ към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и РИОСВ – Варна.

Всички проби засега показват, че водите са чисти. Тук сме, защото водата ни е чиста, категоричен бе туристическият министър Евтим Милошев. Водата ни е чиста, морето ни е прекрасно, добре дошли на Българското Черноморие, подчерта той. Милошев припомни, че имаме рекордните 23 флага, свързани с чистотата на бреговата ивица.

Вече са взети проби от всички плажове в региона. Директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна проф. Цонко Паунов допълни, че са извършени предварителни проби от 23 места извън сезона миналия месец, а резултатите от тях са отлични. Състоянието на водата на Офицерския плаж е добро, поясни проф. Паунов.

От „Басейнова дирекция“ коментираха и състоянието на Варненското и Белославското езеро. Няма проблеми с тръбата на Варненското езеро, тя е положена по дъното му и е в своята цялост. От наша страна се извършва ежемесечен мониторинг, като към момента не се отчита превишение, което да буди повишено внимание, посочи Явор Димитров, директор на „Басейнова дирекция“. Той добави, че в района засега не са констатирани незаконни зауствания в морето. Мониторингът върху водата не показва отклонения от стандартите за качество.

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров съобщи, че първите проби до края на май, които са взети от морето, са отрицателни за замърсяване. „Мога да ви уверя, че ние стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води. Досега не сме констатирали наличие на изменение и отхвърляне на нормите за стандарти“, подчерта Димитров. Той допълни, че експертите ще вземат проби както от зоната за къпане, така и от крайбрежните морски води.

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева каза, че при откриването на сезона вече има изследвани проби. Резултатите са отрицателни, а следващата проба ще бъде взета на 10 юни.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини