23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Пробив за Nokia! Първи разговор с триизмерен звук

Финландската телекомуникационна компания „Нокиа“ (Nokia) е постигнала значителен пробив в технологията за гласова комуникация и е реализирала първия в света телефонен разговор, използващ триизмерен звук, предаде ДПА.

Технологията осигурява триизмерно звуково изживяване при комуникация, в сравнение с днешното монофонично при разговори със смартфон, където звукът е компресиран в един канал.

Първият разговор беше направен от президента и главен изпълнителен директор на „Нокиа“ Пека Лундмарк до Стефан Линдстрьом, специален отговорник на Финландия по въпросите на цифровизацията и новите технологии, използвайки технологията „Проект за партньорство от 3-то поколение“ (3rd Generation Partnership Project – 3GPP) „Поглъщащи гласови и аудио услуги“ (Immersive Voice and Audio Services – IVAS) през 5G мрежа.

„Ние демонстрирахме бъдещето на гласовите повиквания“, коментира Лундмарк. „Тази новаторска аудио технология ви отвежда в средата на обаждащия се, създавайки пространствено и масово подобрено изживяване при слушане на гласови и видео разговори, предлагайки значителни предимства за корпоративни и индустриални приложения“, допълни той.

Базираната във Финландия компания добави, че технологията IVAS кодек все още не е внедрена в мобилните мрежи.

„Завладяващото гласово и аудио изживяване на живо, активирано от IVAS, подобрява богатството и качеството на разговора, а триизмерното звуково изживяване прави взаимодействието по-реалистично и ангажиращо, като носи изобилие от нови ползи за личната и професионалната комуникация“, каза Линдстрьом.

В момента технологията IVAS се използва в приложения като „Нетфликс“ (Netflix), „Епъл Мюзик“ (Apple Music) и „Дисни плюс“ (Disney Plus), за да предложи реалистично аудио изживяване на потребителите, съобщава технологичният сайт theverge.com.

„Гордея се с водещата роля, която изследователите и инженерите на „Нокиа“ изиграха в създаването на тези новаторски завладяващи гласови и аудио технологии. Благодарение на стандартизацията, сега целият свят ще се възползва от тази иновация“, каза президентът на компанията Джени Лукандер.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини