13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проблем с домейна „.ru“ в Русия

Проблем с достъпа до уеб сайтовете от домейн зоната „.ru“ имаше снощи в цяла Русия, а властите заявиха, че това се дължи на техническа неизправност, предаде ДПА.

Появиха се и съобщения за неработещи банкови приложения, както и за ограничен достъп до социални мрежи, онлайн магазини, портали за правителствени услуги и новинарски сайтове.

Руското министерство на дигиталното развитие обяви, че става въпрос за техническа неизправност, която скоро ще бъде отстранена. Въпреки това ведомството не посочи конкретната причина за срива, който засегна няколко района на страната. Същевременно уеб сайтовете извън домейн зоната „.ru“ като цяло останаха достъпни.

Независими технически експерти предупредиха, че Москва работи по план за създаването на независим руски интернет и че опитите за заобикаляне на инфраструктурата, управляваща глобалния трафик, могат да доведат до сривове и прекъсвания.

В Москва например таксиметрови шофьори често се оплакват от неправилно работещи навигационни системи. Периодично прекъсва и достъпът до социалните мрежи „УатсАп“ (WhatsApp) и „Телеграм“ (Telegram). Освен това руската държава цензурира хиляди сайтове, чието съдържание не отговаря на възгледите на правителството, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -