20.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Проблемът ни с Милена Славова е, че не остаряваме

Когато Милена Славова избухна срещу прайда, аз си казах: просто избухване. Просто – възраст. Просто – безизходност. Просто – предопределеност. Дори да си известно време млад пънкар революционер, един ден се поглеждаш в огледалото и се виждаш: станал си мърморещ срещу младите чичко или леличка. И няма измъкване от това.

Автор: Калин ТЕРЗИЙСКИ

Вярно е – ти ще се виждаш все още почти като млад революционер, но ще забелязваш с тревога и промените към леличко-чичковост. Но ще махваш с ръка – човек има учудващо голяма способност да приема себе си през розови очила със стъкла от благосклонност (някой по-суров от мен би казал: човек има ужасно голяма способност да се самозалъгва в положителна посока) и пак ще си казваш: ех, а аз все съм си едно младо момче/момиче! И все така с тая кипяща, непримирима и бунтовна кръв!

Ех, младост, младост – защо не ни напускаш чак до старостта? Както казват: Не е проблемът, че остаряваме, проблемът е че Не остаряваме! Душите ни, дори и вече да пъшкат и да мърморят, все се държат за младостта – всеки човек, общо взето, цял живот е на 25!

А не се вижда, че вече е започнал да мърмори досущ като леличките и чичковците, на които в младостта си така блестящо и остроумно се е подигравал.

Всъщност нека кажем нещо за мърморенето.
Докато си млад – още нищо не си построил. И никак не си съпричастен, и никак не съчувстваш на тези, които строят или вече са построили. Така е при човека – може да съчувства само на хора, чиито чувства познава, защото подобни на техните чувства е преживял!

Докато си млад, повече искаш да рушиш. Да реформираш. Да преустроиш света – за да стане добро място за твоята душа; докато си млад – построеният от предишните хора свят ти се струва неуютен – ти искаш да го събориш и да изградиш нов. Е, едва ли някой млад освен младите комунисти от романите на соцреализма си е мислил такива неща с чак такъв патос – но посоката, общо взето, е такава: да разрушим, за да изградим наново.
Когато остаряваш – ако все пак си бил човек с късмет да стане градител – ти ставаш, малко или повече, консервативен.

А консервативен е латинска дума, добре съответстваща на нашата „опазващ“ или „съхраняващ“. И всеки, който пипне това, което ти си градил – целия тоя свят, в създаването на който си участвал – ти надигаш вой до небето и казваш: Долу ръцете от моя свят! Долу ръцете от моите Ценности!
Ти вече Мърмориш.

И ето ви парадокс: Милена е градила един рок-бунтовен пънк-рушителен свят. Но той е градеж. Тя е превърнала своята бунтарска музика (тоест – стремяща се към разрушаване на остарялото и реакционното) в сграда, в институция, в стабилен градеж – и е станала консервативна – опазваща вече създадената ценност. Но, ще кажете (и с право), бунтът не може да е градеж! А ето че може.
И сега всеки, който се бунтува срещу твоя градеж и иска да го руши, вече е бандит и хулиган!

Милена е Име в българската музика. Тя – по един парадоксален начин – е влязла (това е един от парадоксите на либералната демокрация) чрез критиката си, чрез сатирата си, които сами по себе си са рушителни или поне подкопаващи старото, в българската музика, в градежа на българската култура. Представете си голяма кула. Тази кула е българската култура. Благодарение на демокрацията ние можем да видим измежду тухлите на градежа на кулата и шашки динамит! Песните на Милена. И те – повярвайте ми – правят кулата по-здрава! Критиката, хуморът и сатирата, насмешката и иронията имат оздравителен ефект за Сградата!

Но самият строител, вградил своите тухли-динамити в Сградата, сега е нервен. Като всеки стопанин. И всеки, който идва с нещо ново, е неприемлив. Чакай, казва строителят стопанин, ти какво си помъкнал тука, за да го набутваш в моя Градеж?!

Ами – казва новият бунтовник, който иска да сложи и свои тухли в Сградата, и те няма да са динамит, а нещо още по-особено, – аз нося да вложа в Сградата един прайд. При това прайд, къде-къде по-епатажен, скандален и „непристоен“ (по старите норми) от твоя скандален динамит!

И градителят стопанин, в миг забравил как са се отнасяли към неговата фриволност в миналото, изведнъж се запъва, намусва се, съвсем заприличва на чичо-леличка и казва: Сакън! (Как ли хубаво звучи тая дума в устата на пънк музикант?) Да не си и посмял да слагаш нови тухли в Моята Сграда – аз съм участвал в градежа й! Не допускам! Такива като вас ще я разрушат! А новият казва: Е, не си ли спомняш, че така казваха и за тебе едно време?

Но никой чичо-леличков градител и стопанин не си спомня времената, в които е бил съмнителен за властта бунтар.

Няма как да кажем нито на Милена, нито на който и да било друг човек, надминал петдесетте, че скандализиращите го неща в обществото могат да се окажат ценни „тухли за Сградата“, която наричаме Култура. Един от проблемите на остаряването – знам го по себе си – е втвърдоглавяването.

И… Все пак – да си спомним, че прочутият гей Оскар Уайлд е осъден за „непристойно поведение“. Ако и той с непристойното си поведение не е важна тухла в Сградата – тогава кой е?

Но за край ще кажа друго: Тези, които наричат Милена „путинист“ или „подмамена от путинска пропаганда“, са слаби готвачи. Не бих им дал звезда Мишлен. Те се опитват да направят някаква невъобразима и напълно безумна каша, забърквайки в едно комунизъм, русофилия, империализъм, путинизъм, антисемитизъм, облъченост, слабоумие, расизъм, дискриминация, фашизъм, антикосмополитизъм, антидемократизъм, хомофобия, ретрограден меркуриизъм (последното е шега-измишльотина) и с тая каша от несъвместими и произволни обвинения нападат всеки, който не им харесва.

Казвам ви – Милена просто пази сградата на старите си, получени от мама и татко, както при всеки от нас, ценности. Надминеш ли една възраст – искаш къща с градинка, в която всичко е познато и спокойно. И всеки беснеещ и шумен прайд ти идва в повече.

Ами не го гледай! – ще кажете.
И може би ще сте прави.
Виж ключови думи (в Уикипедия, да речем):
Фашист.
Маккартизъм.
Борба с космополитизма 1949.
Бягаща пътека на евфемизмите на Стивън Пинкър.
Reclaimed words като queer.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини