18.4 C
София
неделя, 18 май 2025 г.

Пробутват ни дълбоко замразено агнешко за прясно

Представяте ли си предстоящата празнична трапеза без агнешко? Огромната част от българите спазват традицията стриктно. Именно Великден и Гергьовден са дните в годината, когато потреблението на този вид месо е най-голямо, предлагането – също, а цените по-високи. Има обаче търговци, които се готвят да калкулират големи печалби на принципа „ден година храни“.

В България вече са внесени над 350 тона замразено агнешко от Нова Зеландия и 50 тона от Северна Македония. Новозеландското месо е дълбоко замразено и голяма част от него ще бъде размразено. Датата на етикета, която трябва да показва кога е произведено, най-вероятно е тази, на която е пакетирано, а не на която е замразено, твърди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той смята, че етикетите, които сега се слагат, лъжат потребителите. Когато човек прочете написаното, остава с впечатление, че месото е отпреди седмица, което не е вярно. Не повече от 8–10 дни е срокът на годност на вече размразеното месо, после качеството пада, а няколко дни по-късно дори става опасно. От организацията са подали сигнали в Комисията за защита на потребителите (КЗП), в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), а също и до прокуратурата.

Обозначението на произхода е задължително условие при продажба, предупреждават от БАБХ. От агенцията са връчили предписания на всички предприятия, които добиват и продават агнешко месо. Охладеното ще се предлага неопаковано на хладилните витрини в магазините като цели трупчета, четвъртини и третини. Всички те задължително ще имат здравна маркировка, поставена от производителя – със син цвят за месото с произход България и червен цвят – за вносната стока. Трябва да има и етикет със страната на произход.

Може да се предлага и размразено месо. Но то задължително да е предварително опаковано и да има етикет, където е написано „размразено“. Непременно да е посочено откъде е внесено и какъв е срокът на годност.

За да се нарече едно месо агнешко, то трябва да е от животно на възраст до 12 месеца, до 16 месеца е шилешко, а на повече месеци – овче. Агнешкото е най-крехко, трябва да е светлочервено на цвят, мазнината да е бяла, миризмата да не е неприятна. Месото да е твърдо, да няма сухи участъци и петна. След като го купите, сложете го увито в тавичка на най-ниската лавица в хладилника, за да не замърси другата храна. Температурата да е под 5 градуса. Прясното агнешко се съхранява от три до пет дни. Изхвърлете го, ако ви изглежда кафяво, мазнината е пожълтяла, омекнала, а месото е лигаво при допир.

Агнешкото е полезно, както и другите видове месо има високо количество протеин, но също така е богато и на В3, В12, калий, селен, цинк, фосфор, калций и желязо. Съдържа сравнително малко мазнини, което го прави подходящо за здравословно хранене. В състава на агнешкото влизат още Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Агнешкото съдържа и редица биоактивни хранителни вещества и антиоксиданти, важни за човешкото здраве – таурин, креатин, конюгирана линолова киселина.
От БАБХ призовават потребителите да купуват храни от регламентирани търговски обекти, които подлежат на контрол. Това гарантира, че месото произхожда от лицензирани кланици, преминало e задължителен ветеринарно-санитарен контрол и е безопасно за консумация.

Хората да изискват от търговците необходимата им информация. При съмнения за нередности всеки може да подаде сигнал на горещата телефонна линия на тел. 0700 12 299 или през контактната форма на официалния сайт на Агенцията.

И оцветителят на козунака трябва да е посочен в етикета

В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от козунаци. Купуването e въпрос на избор и внимателно прочитане на информацията за вложените съставки. Всички, включително използваните добавки и алергени, трябва да бъдат ясно обозначени на етикета съгласно Регламент (ЕС) № 1169/2011.

Важно е козунаци, съдържащи оцветител, да имат ясно обозначен Е-номер на етикета (разрешен е Е 160а – бета-каротин, който е естествен оцветител, допустим за влагане в козунака. Продуктите с подсладители вместо захар да имат задължителни етикети с надпис „Козунак с подсладител(и)“.

Боите за яйца също трябва да съдържат само одобрени оцветители, включени в европейския списък за добавките в храните, изписани с наименование и Е-номер. Производителите и вносителите носят отговорност за използването на добавките. И при тези артикули има задължителни данни, които трябва да са върху опаковката.

Списъкът на вложените оцветители с техните Е-номера да бъде обозначен на видно място върху етикета, с четлив шрифт и с изискващата се големина на буквите.

Потребителят да бъде информиран и за другите компоненти в боята (например сол), за начина на употреба, партидния номер и срока на годност. Да е посочено също името и адрес на производителя, дистрибутора или вносителя. Ако липсва информация за състава или произхода, потребителите не бива да купуват този продукт.

Все повече клиенти пазаруват чрез онлайн платформи. БАБХ поддържа публичен регистър на операторите, които продават храни от разстояние. Само търговци, вписани в този регистър, подлежат на официален контрол.

Потребителите трябва да се уверят, че закупуваните онлайн храни са с ясен произход и пълен етикет, включващ информация за производителя, състава и срока на годност. Пазаруването на хранителни стоки от нерегистрирани търговци крие сериозни рискове за здравето, тъй като техният произход и условията на производство са неизвестни и не са под държавен контрол, предупреждават от БАБХ.

 

Маргарита ДИМИТРОВА

Последни новини

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.