30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Проучване: Може да сме бедни, но пък цените ни са високи

България остава най-бедната държава в ЕС, въпреки че цените на много стоки, които формират значителна част от потреблението на домакинствата, са по-високи от средните за Евросъюза. Това е потвърдено от данните на Евростат относно потребителските цени за 2023 година.

От тях става ясно, че по отношение на храните като цяло домакинствата в Румъния и Полша имат по-ниски разходи, отколкото българските. У нас през миналата година цените на храните са били 86.5% от средното ниво за ЕС, докато в Полша са 75.8%, а Румъния – 72.7%.

България се оказва с доста скъпи мляко, млечни продукти и яйца. Цените има са с 27% над средното ниво за ЕС, като задминават съществено не само Полша (77% от средното ниво за ЕС), но и страни като Франция (91%), Австрия (94%), Швеция (95%), Нидерландия (96%).

Олиото (растителните масла) също се оказва далеч по-евтино в Полша, Румъния, Германия, Австрия, Италия, Хърватска. У нас през 2023 г. цената на олиото е надхвърляла със 17% средното европейско ниво.

По отношение на месото у нас е регистрирано ценово ниво 72% от средното. В Полша и Румъния обаче то е по-евтино – съответно 67% и 65%.

Полша и Румъния ни изпреварват и с по-евтини зеленчуци и плодове, а Румъния е с по-евтин хляб. У нас ценовото равнище на плодовете и зеленчуците е 78% от средното, а хлябът – 72%. България е с най-евтина риба.

България обаче е първенец с най-евтини цигари и алкохол – само 66% от средното за ЕС. При тази група стоки се наблюдават огромни разлики в цените. В Ирландия например цигарите и алкохола са три пъти по-скъпи от средното за ЕС ниво. Финландия и Дания също са доста над средното ниво – Финландия (170%) и Дания (133%). Тази голяма вариация на цените на цигарите и алкохола се дължи на разликите в данъчното облагане на тези продукти, посочва Евростат. Както е известно България е с най-ниския в ЕС акциз на тези продукти.

При ресторантите и хотелите също се отбелязва огромна разлика в ценовите нива, като най-ниски са регистрирани в България (52% от средното за ЕС), Румъния (65%) и Унгария (72%), а най-високите в Дания (152%), Финландия (129%) и Ирландия (128%).

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини