13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Продават единствената картина, нарисувана от „Бийтълс“

По време на кариерата си „Бийтълс“ създават само една картина заедно. Сега тя е пусната на търг. предаде Би Би Си. Платното на четиримата музиканти е създадено по време на турнето им в Япония. След като групата слиза на токийското летище „Ханеда“ на 29 юни 1966г., Ринго, Пол, Джон и Джордж се отправят към хотела си. Заради смъртни заплахи от местни националисти те са принудени да прекарат цялото време затворени там.

През 1966г. групата е по средата на турне в Япония, в което трябва да изнесат пет концерта само за три дни. Но когато не прекарват време свирейки, се затварят в апартамента си и създават произведението на изкуството, което става известно с името „Образи на жена“.

Почти шест десетилетия по-късно картината вече се продава, а върху нея са и четирите подписа на легендарните британци. Те са поставени в средата на платното, където в онзи момент в хотелската стая е била поставена лампата. Картината е с размери 54,6 х 78,8 см.

Сред другите артикули, които ще участват в търга, са плетена жилетка, принадлежала на Джанис Джоплин и китарата „Gretsch“ на Елвис Пресли от резиденцията му в Лас Вегас през 1969г.

Картината, смятана от някои експерти за единствената, направена съвместно от четиримата „Бийтълс“, ще бъде продадена утре, 1 февруари, на аукционна къща Christie’s в Ню Йорк.

„Смята се, че „Образи на жена“ ще се закупи на цена от 400 000 до 600 000 долара. По този начин ще отбележи още един ключов момент в историята на „Бийтълс“, обяснява специалистът на Christie’s Кейси Роджърс.

„Такава рядкост е да имаш произведение на групата извън музикалния им каталог. Това е една физическа реликва, осезаем предмет с приноса на четиримата от „Бийтълс“, обяснява тя. По думите й това е сувенир, който ще се хареса на много голяма група колекционери.

„Бийтълс“ прекарват около 100 часа в Япония по време на турнето си през 1966г. Извън изпълнението групата остава в хотелската си стая по нареждане на местните власти, които са загрижени за тяхната безопасност. Причината е, че посещението на групата в страната привлича фенове, но и много протестиращи. Музикантите получават съобщения за заплахи от японски националисти, които са ядосани, че западна рок група ще свири на арена, считана за духовен дом на бойните изкуства.

По време на престоя им посетител им подарява материали за рисуване. Групата се събира с идеята да творят заедно по по-нестандартен начин от обикновеното. Всеки член рисува нещо различно в ъгъла на лист, докато слушат записите за албума, който по-късно се превръща в „Revolver“. Така заедно създават „Образи на жена“.

„Никога не съм ги виждал по-спокойни или по-доволни, отколкото в този момент“, отбелязва фотографът Робърт Уитакър.

„Бийтълс“ не са аматьори във визуалното изкуство. Ленън посещава училище по изкуства, докато Маккартни изучава предмета. А както Джордж Харисън, така и Ринго Стар рисуват често и сполучливо.

Бийтълс не дават официално заглавие на картината си, но тя става известна като „Образи на жена“ в края на 80-те, когато японски журналист си помислил, че може да види женски полов орган в секцията на Пол.

Картината е придобита от Тецусабуро Шимояма – изпълнителен директор на развлекателната индустрия, който тогава е бил председател на фен клуба на групата в Токио. През 1989г. произведението е закупено от собственика на магазина за звукозаписи Такао Нишино. Той няколко години го държи под леглото си.

„Първоначално мислех, че може да е най-добре да се запази като част от културното наследство на Япония, тъй като никога не е напускала страната. Но феноменът  „Бийтълс“ беше и си остава глобален“, споделя Нишино, когато решава да се раздели с нея.

„Образи на жена“ ще бъде част от годишното аукционно събитие на Christie`s, което се провежда в Ню Йорк, Лондон и Париж, предава CNN.

 

Последни новини

- Реклама -