- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проф. Чуков: Трябва да влезем в контакт с поръчителя на отвлечения кораб. Кои са хутите?


„Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българският, регионалният и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран.“ Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда.

„Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен – той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Това е човекът, който дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар”, уточнява арабистът.

Двама българи са на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът

Проф. Чуков поясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран. „Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая капитанът и помощник-капитанът са българи”, коментира още той.

Според него корабът се атакува, за да се реализира т.нар. втори спомагателен фронт. „Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се повишат цените на нефта”, е мнението му. Като допълни: „Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа”.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който изразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици, когато става въпрос за сигурността на глобалните морски маршрути“, казва израелският премиер Нетаняху.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хути напоследък твърдят, че са извършили редица нападения срещу страната и заплашиха да продължат, ако войната срещу „Хамас“ в Газа не бъде прекратена.

Кои са йеменските хути (хуси)?

Снимка: БГНЕС архив

Групата “Ансар Аллах” завзе столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролира големи територии от страната. Тя е основана в началото на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това известните като “Вярващите младежи” оказват отпор на влиянието на Саудитска Арабия, ставащо все по-силно в Йемен.

Въоръжената групировка има подобна на „Хизбула“ и „Хамас“ роля, преливайки влиянието си в политически амбиции.

Хусите, чийто представители представляват разклонение на шиитския ислям, се включиха във войната между Израел и „Хамас“, която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана, изстрелвайки безпилотни самолети и ракети. Част от подкрепяна от Иран „Ос на съпротивата“, хусите се обединиха в подкрепа на палестинците и отвориха нов фронт за движението, което води война от осем години срещу оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Залива.

Часове преди отвличането на танкера говорителят на йеменските хуси Яхия Сариа заяви в канала в „Телеграм“ на бунтовниците, че те ще вземат на прицел всеки кораб, притежаван или използван от израелски компании, или пък плаващ под израелски флаг.

Лозунгът на хусите е: „Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма“.

Хусите демонстрираха своите способности с ракети и дронове по време на войната в Йемен чрез атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира хусите. Групата отрича да е прокси на Иран и твърди, че разработва собствените си оръжия.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -