20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Проф. Янко Янев, кандидат за евродепутат от „Левицата!“: Всяка трета крушка в България свети, защото АЕЦ „Козлодуй“ работи


Проф. Янко Янев е роден през 1949 г., завършва радиохимия в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно защитава докторска дисертация за влиянието на атомните централи върху околната среда. През 1991 г. става председател на Правителствена комисия по оценка на състоянието на атомната енергетика и АЕЦ „Козлодуй“. В продължение на шест години ръководи Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, бил е зам.-председател на Борда на управителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), вицепрезидент на Трети комитет на ООН по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Член е на Нюйоркската академия на науките, на Американското и Европейското ядрено дружество. От 2012 година е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Кандидат за евродепутат от „Левицата!“.

– Проф. Янев, имате си живот във Виена, защо се включвате в политиката?
– Аз живея и във Виена, и в София. А се включвам в политиката, защото има неща, за които в момента не само не се говори, те се пренебрегват. Но от това зависи енергийното бъдеще на България. Да сте чули някой да говори за големи енергийни проекти и за ролята на държавата? Няма такива. Всички мрънкат за Шенген, за да ходят лесно на почивка в Гърция.

– Ако станете евродепутат какво искате да се промени и за какво ще работите?
– Ако ме изберат за евродепутат, основното нещо, което трябва да се случи на ниво Европейски съюз, е да се определи законово ролята на ядрената енергетика. Ако искаме да избягаме от въглищата, от газа, от различните зависимости, решението е ядрена енергетика и възобновяеми източници. Каквото и да ви говорят, без енергия всичко са празни приказки.

– Един от приоритетите на ЕС обаче е зеленият преход. Кажете, може ли единствено енергията от възобновяеми източници да замени другата от конвенционални?
– Не може, защото нощно време тази енергия я няма, а вятърът не духа постоянно на нашите ширини. А това, че някои коментират каква е ядрената енергетика, нека да погледнат около атомните централи. Тогава ще видят колко са чисти и природата, и земята. Всичко, с което плашат населението, са политически измишльотини на хора, които не могат нищо да предложат освен антиядреното си поведение. Нима за да се наречеш зелен, е важно да имаш хубава градина, подредени детски площадки? Всички го искаме и значи всички сме зелени?! Но когато говоренето се превръща в някаква партийна наглост, че само те могат и само те знаят, извинете, но не съм съгласен. И повечето от хората не са съгласни.

– Но все пак има силни настроения срещу атомната енергия. Как ще убедите вашите колеги, че ядрената енергетика е безопасна?
– Четиридесет години се занимавам с това. Атомната енергетика е за нации, които са високотехнологични, високонаучни, със силен инженерингов потенциал. В Европа 30 процента от електрическата енергия се произвежда от атомните централи. Всяка трета крушка в България свети, защото работи АЕЦ „Козлодуй“. И когато нещо спре, има паника в държавата, защото ще трябва да внасяме ток и да зависим от спекулациите на пазара.
Над 50 ядрени реактора има само във Франция и Макрон недвусмислено заяви, че ще изграждат още 6 големи ядрени блока. EDF строи в Англия и в други държави. Ние се надяваме тази компания да дойде и да ни помогне за следващата ядрена централа – дали ще е в Козлодуй, или на беленската площадка, няма никакво значение. Полша ще строи пет ядрени блока, три с „Уестингхаус“ и два – с корейската ядрена компания. Чехия и Словакия имат отворени търгове за нови ядрени блокове. Италианците разглеждат въпроса дали ще могат да построят малки реактори.

– Няколко пъти вече споменахте Белене, не е ли кауза пердута бъдеща АЕЦ там?
Кое е кауза пердута? Ядрена площадка, готова за строеж, която струва 1,5 милиарда долара? Кауза пердута може да е, макар и да не съм съвсем убеден, че поради геополитическите проблеми, които имаме в момента, връзката ни с руската ядрена индустрия е практически прекъсната. Но там може да построим френски реактор или пък друг. Разбирате ли, инвестицията е площадката. А защо украинците искат да купят оборудването? Нали са много антируски настроени?

– И вие сте чували, че България щяла да стане енергиен център на Балканите. Възможно ли е?
– Политиците говорят глупости, защото нямат грам технологично образование. Енергиен център означава България да използва най-ефективно своето географско местоположение. Това, че сме в центъра на Балканския полуостров, ни дава тази възможност и ако имаме подходящата стратегия, наистина бихме могли да бъдем изключително важни за всички наши съседи. Ето, в Гърция почва сезонът, нали отнякъде трябва да идва токът. Модерното производство на електроенергия е една от индустриите, които България беше развила и продължава да развива. Всичко се движи с електричество – от банкомата до болницата. Спре ли токът, всичко спира. А сега и електротранспортът, макар че трудничко си пробива път у нас. Като гледам в Австрия, всяка втора кола вече е електрическа. Някъде трябва да има ток през нощта, тогава хората спят и ще искат да си заредят автомобила за през деня. Но през нощта няма слънце, а вятърът я духа, я не духа. Индустрия се прави на базата на солидни енергийни източници, които са налични 24 часа 7 дни в седмицата. Газът не се знае откъде ще го вземем и колко ще ни струва. Имаме лигнитни въглища, които, за съжаление, са калпави като качество, но все пак са си запаси.

– Защо избрахте да работите за „Левицата!“? Какво в нейната програма ви допада?
– Това са мои приятели, това са хората, които в последните минимум 10 години винаги са подкрепяли ядрената енергетика. Ти тръгваш с приятелите напред, за да решиш една кауза. Искам нашата държава да има енергия, за да може да се развива. Нямало инвеститори. Ако имахме стабилна система, която да подава евтина енергия, те ще дойдат на следващия ден. Все пак един бизнес иска да си направи сметка за бъдещето, колко ще му струва да си плати енергийната сметка.

– Доста време живеете в Австрия, държавата, която ни спъва за пълноправното ни влизане в Шенген. Защо не ни харесват там?
– Австрийската вътрешна политика е много сложна. Те не харесват никого освен себе си. За съжаление, нашата система допуска държавата да се управлява от хора, които сервилничат. България е добра държава, ние сме горд народ, хранили сме половин Източна Европа и можем да пак да го правим. Но всичко зависи от новото поколение. Мога да си приказвам различни неща, но това, което трябва да стане, ще се свърши от младите хора. Но на тях им трябва перспектива за учение, за работа и да уредят тук живота си, вместо да ходят и да слугуват на Запад.
Добрината на държавата, нейното развитие не принадлежи на нито една партия, тя е национална собственост, на всеки един от нас. В „Левицата!“ има доста умни хора, но за съжаление, политическият процес у нас зависи от големината на джоба и от откраднатите пари, с които можеш да купуваш. Чета Иво Андрич, най-известния нобелов лауреат за литература на Балканите. За сегашната епоха той казва така: това е време, в което умните мълчат, глупавите говорят, а разбойниците богатеят. Затова трябва поне да можем да говорим.

Маргарита ДИМИТРОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини