27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Прогноза: Австрия може да вдигне ветото върху сухопътния Шенген


Виена отвори възможността за включване на България и Румъния в сухопътния Шенген, след изявления на настоящия министър на вътрешните работи Герхард Карнер и бившия канцлер Волфганг Шусел. От 31 март тази година, двете страни са част от Шенгенското пространство, но само по въздух и море, поради ветото на Австрия.

Сега австрийският вътрешен министър обяви, че затегнатите мерки за получаване на убежище в Австрия, включително проверките по границата и депортирането, имат ефект. „Контрабандистите вече избягват Австрия“, каза консервативният политик пред германския вестник „Велт“, цитиран от БТА. През първото тримесечие на 2023 г. 4450 нелегални мигранти са били заловени на границата с Унгария, а за същия период тази година броят им е бил само 190.

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел. „Австрийското вето не е насочено срещу България и Румъния, а е по-скоро зов за помощ, защото системата Шенген не работи. Влязоха хиляди нелегални мигранти – първо през Балканите, сега вече по-скоро през Средиземно море, които преминават вътрешните граници, без да бъдат задържани или регистрирани, и се установяват в Австрия, Германия или Нидерландия. Във Виена всеки ден пристигат нови и нови мигранти в рамките на така нареченото „събиране на семейства“. Т.е. сега пристигат роднините на мигрантите, които са успели да стигнат до Австрия. Всяка седмица само във Виена пристигат 300-400 души, предимно жени и деца. Как да се погрижим за тях, като не ни стигат учителите, детските градини и средствата за социално подпомагане? Затова казвам, че при променената миграционна обстановка в Европа Шенген не работи“, заяви бившият канцлер. Според него „новият пакт за миграцията и убежището е ново начало“. И се надявам, че в Европа ще настъпи промяна. А в резултат на това вярвам, че в края на годината България и Румъния ще влязат в Шенгенското пространство и по суша“, каза Шусел.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини