35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Производството на имитиращи млечни продукти у нас рязко нараства

Силен ръст на производството на имитиращи млечни продукти през тази година показват данни на Министерството на земеделието, цитирани от Агри.бг. За периода януари-април мандрите са произвели 4365 тона млечни продукти с растителни масла, което е с близо 20% повече от същия период на миналата година.

В същото време сериозно спада производството на масло и сирена от краве, овче, козе и биволско мляко. Неприятната тенденция се случва на фона на непрекъснатите оплаквания на млекопроизводители от натиск върху изкупните цени на суровото мляко, а често и откази за изкупуването му въпреки договорни отношения с мандри.

Местното производство на сурово мляко покрива не повече от 30% от нуждите на страната за производството на млечни продукти и непрекъснато намалява с всяка година. Няма категория сурово мляко, която да не е белязана със спад в производството.

В момента мандрите купуват млякото от родните производители на цени между 70 и 60 стотинки за литър. Освен срещу подбиването на пазара с евтини имитиращи млечни продукти животновъдите у нас се противопоставят и на евтиния внос на сухо мляко от Украйна.

Неизбежно на производството на мляко се отразява и вносът на млечни продукти. По данни на земеделското министерство през 2023 г. са внесени 10 500 тона сирена и извара от Германия, близо 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия. От Италия, Румъния и Белгия у нас са влезли още почти 13 000 тона млечни продукти.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини