- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Прокуратурата: Има данни за престъпление за смъртта на четиримата в Царево

Има достатъчно данни за престъпление и екип от следователи разследва причините за смъртта на четирите жертви на потопа в Царево. Това заяви ексклузивно за бТВ окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Бургаската окръжна прокуратура започна разследване по чл. 123 от Наказателния кодекс, съобщи по-късно той пред БТА.

Както съобщихме снощи, разследването вече е започнало.

„Ако мога да цитирам съдържанието на визирания от мен текст, то гласи, че се наказва лицето, което поради незнание и немарливо изпълнение на дейност, представляващи източник на опасност, причини смърт другимо. Тук има смърт на няколко лица”, заяви Чинев.

Специален фокус на разследването ще бъде не само документацията, но и всички строително-монтажни дейности по изграждането и експлоатацията на моста в град Царево, на който загинаха четирима души.

Екип от следователи веднага е направил оглед на моста, както и на телата, които бяха намерени. Използвана е специализирана техника и дрон, който е заснел с високо качество мястото на събитията. На база на всичко това ще бъде изготвена техническа експертиза. Ще се уточнява и кога е бил последният ремонт на моста в Царево, уточни Чинев.

„Ще бъде специален предмет на разследването дали съоръжението е изградено и поддържано в съответствие със строително-техническите изисквания. Отново казвам, експертизата и събирането на всички относими към предмета на доказване доказателства ще отговорят на въпроса компрометиран ли е, в каква степен, откога и по какъв начин“, уточни окръжният прокурор на Бургас.

Разследващите са разпитали и очевидци на трагичните събития.

„Те са изключително ценни за нас и са дадени по надлежния процесуален ред. Ще използвам трибуната на вашата медия за да уверя на цялата общественост, че ще положим всички усилия, за да проведем обективно разследване, което дължим на паметта на загиналите хора и на възможността в бъдеще да предотвратим подобни инциденти“, подчерта Георги Чинев пред БНТ.

Първата аутопсия на изплувалите след потопа четири тела вече е извършена, съобщиха още от прокуратурата.

 

Кадър бТВ

- Реклама -

Последни новини