16.1 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Прокуратурата с потресаващи данни за заловения шпионин от ГДБОП (ВИДЕО)

Арестуваният вчера служител на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е предоставял информация от български и партньорски служби и агенции на представители на разузнавателни служби на Русия. Това каза наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Ангел Кънев на пресконференция.

Вчера при акция в ГДБОП беше задържан служител на дирекцията за съмнения в шпионска дейност в полза на друга държава. Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца, но по-малко от година, като той е общувал с руските служби в период по-дълъг от година.

Служителят е задържан за срок до 72 часа. В момента на мъжа се предявяват обвинения, той ще отговаря за престъпление по глава първа от Наказателния кодекс за шпионаж. Прокурор Кънев обясни, че обвиняемият е предоставял на чуждите служби и документи, които не са му били достъпни във връзка със служебните му задължение, което в момента се разследва. За предаване на информацията са използвани различни способи и методи, добави той. Кънев каза още, че няма данни служителят на МВР да е получавал пари за дейността си. Също така няма информация неговата дейност да е попречила на работата на български или на партньорски служби.

Заместник-председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Петър Петров каза, че служител на агенцията е засечен в контакт със задържания служител на ГДБОП. Предприети са действия за изясняване характера и комуникацията на общуването им, добави той. Дали ще бъде обвинен, тепърва ще се прецени, взети са мерки за ограничаване на достъпа му.

На пресконференцията стана известно, че служителят на ДАНС е разпитан няколко пъти в качеството му на свидетел, като предстои той да бъде подложен на полиграфско изследване. Също така се изяснява в каква степен е общувал със служителя от ГДБОП.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов заяви, че задържаният служител на дирекцията е на 57 години, като работи в МВР от 1993 година. Той добави, че множество пъти е бил награждаван, бил е и наказван, като едно от наказанията е „порицание“, което е най-тежкото наказание преди уволнение. В дирекция „Международно сътрудничество и проекти“ той работи от 2017 години. Мъжът е бил и една година на мисия в Косово в периода от 2001 до 2002 година.

Серафимов добави, че се обмислят допълнителни мерки за контрол и защита на информацията, за да се предотвратят подобни случаи.

Последни новини

- Реклама -