12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Прокуратурата за простреляното дете: Става дума за инцидент


„Не е установен умисъл при стрелбата, която доведе до раняването на 2-годишно дете във Враца. Става дума за инцидент“, заяви на брифинг окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков във връзка със случая на простреляното с пневматична пушка бебе.

„Веднага, след като е получен сигналът в Районното управление, е образувано досъдебно производство. На място са изпратени разследващи от полицията, които са направили оглед и са разпитали лица на място“, посочи той.

По думите му уведомлението, получено в Окръжна прокуратура-Враца и след доклад на дежурен прокурор – е по „по-тежък текст, а именно опит за убийство”.

„Според мен тази правна квалификация не е точна с оглед на събраните до момента доказателства. По-скоро се касае за тежка телесна повреда по непредпазливост”, посочи той.

Той обясни, че е стрелял 11-годишен малолетен родственик на пострадалото дете, което не носи наказателна отговорност от „гледна точка на закона”.

„Дядото на раненото дете е установено, че има закупена пневматична пушка калибър 5,5. Оръжието подлежи на регистрационен режим и дядото на раненото дете е спазил закона, като го е декларирал в полицията във Враца през март 2021 година. В деня на инцидента е изнесъл навън оръжието, за да стреля по свраки”, заяви прокурор Сираков. И допълни, че мъжът е стрелял няколко пъти с оръжието.

Той обясни и фактологията на инцидента.

„На гости на дядото и бабата са били пострадалото дете и родителите му. То се е разхождало свободно и в момент на краткотрайно разсейване на родителите си е хванало пушката, която била оставена на маса, откъм цевта.

В същото време 11-годишното момче в стремежа си да хване оръжието откъм приклада, за да не се нарани бебето – е възпроизвел този нелеп изстрел. Той не е знаел, че оръжието е било заредено.

Така се стига до този нелеп инцидент. До момента не е установен умисъл, от който и да било, за извършването на това деяние”, подчерта прокурорът.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img