5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Прокурор по делото „Осемте джуджета“ отива на съд

Обвинителният акт срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев е внесен в съда, съобщиха от Софийския градски съд. Той е един от четиримата прокурори, разследвали дейността на Петьо Петров-Еврото през май м.г. Делото беше иззето от градската прокуратура, където го прекратиха.

От него са отделени материали, по които сега Сулев става подсъдим. Според колегите му от горната инстанция той е нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, тогава все още действащ, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство, както и с цел да причини вреди на Петьо Петров и доверения му човек Кристиян Христов.

Последният е служител на Пепи Еврото и беше формален собственик на отнетия от Илия Златанов асансьорен завод. През май м.г. Христов искаше да даде пресконференция в БТА, но по разпореждане на прокурор Сулев беше обявен за издирване и задържан от ГДБОП пред БТА. От показания на свидетели срещу Пепи Еврото става ясно, че Христов е негов служител и чест посетител в ресторант „Осемте джуджета“

Сулев е един от четиримата наблюдаващи прокурори по делото, започнало след публикуването на снимките на сегашния и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Петьо Петров-Еврото в клуба „Осемте джуджета“.

Сулев е обвинен по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс за злоупотреба със служебно положение с цел облага. Наказанието за това престъпление е затвор до 5 години и лишаване от права.

Той е обвинен, че „за времето от 30.05.2023 г. до 01.06.23 г. в град София, при условията на продължавано престъпление (пет деяния), в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор при Софийска районна прокуратура, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за И. Г. (Иван Гешев, бивш главен прокурор), като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство.“

През май м.г. Сулев привлече като обвиняем Петьо Петров-Пепи Еврото за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август с. г. въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

По-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината – не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест, и да го обяви за издирване.

От действията на Сулев са били причинени вреди на бившия следовател Петьо Еврото и близкия до него Кристиян Христов и са могли да настъпят немаловажни вредни последици – незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, допълват от СГС.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание.

Последни новини

- Реклама -