12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Променят движението на влакове на Централна гара София

Променят движението на влаковете на Централна гара София от 7 май. Заради модернизация се въвежда промяна в разписанието на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).

От БДЖ уточняват, че проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. Ще бъде преустановено движението на влаковете от 6-и до 12-и коловози. Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца.

Конкретните промени в разписанието на влаковете ще бъдат публикувани в електронния пътеводител на БДЖ на адрес до края на този месец. През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози.

Кои влакове ще са най-засегнати?

Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра – Видин/Варна/Русе. Част от тях ще приключват и започват движението си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара София. Подсигурени са електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара София до и от жп гара София-Север.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София. Няма да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци – Казичене – Искър. Модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София попада в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък Централна гара София – Волуяк“ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img