27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

„Промяната“ действа в стила на колумбийски наркобарони – от Явор ДАЧКОВ


Явор ДАЧКОВ

Само си представете какво щеше да стане, ако кола на НСО с Бойко Борисов, Румен Радев или Делян Пеевски вътре беше убила човек на пътя. Или по време на кампания детето на Делян Добрев, примерно, бе простреляло друго с боен пистолет. Или бе станало ясно, че Деница Сачева е фалшифицирала подписи и ги е вкарала в търговския регистър, за да може Томислав Дончев да стане вицепремиер. Или бе излязъл запис, на който Борисов и Владислав Горанов обсъждат колко незаконен кеш са събрали за кампанията и звънят на подсъдим олигарх да им даде някой друг милион.

Щеше да има умнокрасива блокада на Орлов мост, денонощни преки включвания от протестите и анализатори, които от сутрин до вечер да повтарят по телевизора, че повече така не може. Демократичната общност нямаше да чака и избори, а направо щеше да нахлуе в Министерския съвет и президентството и да вземе властта веднъж завинаги, защото красивото и доброто най-после трябва да победи мафията. Градската десница щеше да изпадне в истински морализаторски бяс и нямаше да се успокои, докато не вземе властта веднъж и завинаги със Зеленски за пожизнен президент.

Всичко, което описах по-горе, се извършва пред очите ни от „Промяната“, но то някак минава между другото. Приема се като нещо естествено от техните анализатори, журналисти, политолози и социолози. Всъщност тези скандали показват, че в така наречената демократична общност няма нищо демократично. Нито един критичен ред за политиците от ПП-ДБ не е излизал в медиите на Иво Прокопиев и другите, издържани от „Америка за България“. Техните журналисти много обичат да говорят за свободата, но не смеят да кажат дори една критична дума по адрес на Кирил Петков, Асен Василев или Христо Иванов. Мълчат и след последните записи, които разкриват грозното лице на „Промяната“.

От тях става ясно как бъдещият финансов министър Асен Василев говори за недекларирания кеш, с който разполагат, а Лена Бориславова предлага стройна схема за пране на пари за спонсориране на кампанията на ПП (най-скъпата от всички в последните години). Става ясно още, че Кирил Петков се обажда на бизнесмена Пламен Бобоков, който е подсъдим в Специализирания наказателен съд, за да му иска някой и друг милион за изборите, а няколко месеца след тях по предложение на ПП-ДБ Специализираният наказателен съд бе закрит. Това е стил, който отива повече на колумбийски наркобарони, но със сигурност няма нищо общо с демокрацията, съдебната реформа и правовата държава. Аз наистина съм потресен от пропадането, което така наречената „Промяна“ ни докара. Но още повече съм потресен, че все още има хора, които са готови да гласуват за тях. И то немалко хора. След всичко, което Кирил и Асен направиха през последните три години, коалицията им с ДБ все още е втора политическа сила. При това за тях гласува уж по-будната и образована част от населението, което е потискащо. Все пак трендът е надолу. ПП-ДБ губят електорат, който никога няма да си върнат. Въпреки всичко мисля, че това е краят на „Промяната“. Има всички шансове да паднат до четвъртото място, а непоносимостта между тях и хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов става все по-очевидна. Битката за парламента с преференции допълнително ще изостри отношенията в коалицията, а вероятността ДБ да направят собствена парламентарна група никак не е малка. Това ще позволи на Христо Иванов и Атанас Атанасов да участват в ново управление с ГЕРБ и ДПС, които ще имат внушително мнозинство след 9 юни. На тях пък им трябва някой за параван, а те са доказали, че могат отлично да вършат тази работа. Още от времето на Реформаторския блок преди десетина години. Независимо как ще се развият събитията след 9 юни обаче, трябва да се постигне общ консенсус, че Кирил Петков и Асен Василев повече нямат място във властта и не бива да бъдат допускани до нея, независимо от обстоятелствата.

Може би това го разбират от ГЕРБ и ДПС, защото записите, които излизат и очевидно ще излизат до изборите, са унищожителни за „Промяната“. Независимо че умнокрасивите се правят на ударени, тези изобличения нанасят щети, които скоро ще станат непоправими. А ако и прокуратурата най-накрая реши да проработи и да си изпълнява задълженията, няма да е чудно, ако осъмнем и с първите осъдени политици от висшите ешелони на властта. Вярно е, че няма да е, както са си го представяли умните и красивите, но все пак ще бъде едно добро начало. Оздравително начало.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини