13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Проследиха фалшиви обаждания с гласа на Байдън

Фалшиво автоматично обаждане, имитиращо гласа на президента на САЩ Джо Байдън, опитващо се да разубеди избирателите демократи да не гласуват за него на първичните избори на Демократическата партия в щата Ню Хемпшър, е било проследено до базираната в Тексас компания „Лайф корп“, заяви днес главният прокурор на щата Джон Формела.

Формела каза също, че щатското министерство на правосъдието е изпратило така нареченото писмо за прекратяване и отказване до компанията „Лайф корп“, като е разпоредило и криминално разследване.

Байдън спечели на 23 януари с голяма преднина първичните избори на демократите в щата Ню Хемпшър, въпреки че дори не фигурираше в бюлетината там заради разногласия относно графика на изборите с местното ръководство на Демократическата партия.

Според Формела автоматизираното обаждане до хиляди избиратели от Демократическата партия е било направено на 21 януари и се разследва като опит за възпиране на гласуването в надпреварата за президентска номинация.

„Важно е да запазите своя глас за изборите през ноември … гласуването този вторник само дава възможност на републиканците в техния опит да изберат Доналд Тръмп отново“, гласяло обаждането.

Формела допълни, че е използвана технология за проследяване, за да се установи откъде е дошло обаждането и източникът е бил идентифициран като компанията „Лайф корп“. По думите му доставчикът на гласови услуги е била базираната в Тексас комуникационна компания „Линго телеком“, която след като била информирана, че телефонните обаждания се разследват, е прекратила предоставянето на услуги за „Лайф корп“.

Последни новини

- Реклама -