19.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Протест и контрапротест пред Светия Синод, чакат се 30 автобуса от провинцията

На заседание днес се очаква Светият Синод да преразгледа решението си от края на февруари, с което висшите духовници промениха правилата за избор на митрополити – без участието на епархийските събрания.

Това стана непосредствено след касирането на изборите за нов Сливенски владика.

По време на заседанието се очаква да бъдат изразени мнения „за“ и „против “ наредбата.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф първи изрази становище и определи наредбата като „комунистическа осанка в устава на църквата“.

Варненскопреславският митрополит Йоан, който е временен наместник на Сливенската епархия, оттегли наредбата и предложи нов избор през април.

Последва го врачанският митрополит Григорий, а след това и пловдивският митрополит Николай. Който предложи да бъде зачетен изборът на събранието от 18 февруари.

Русенският владика Наум уточни, че е подкрепил принципното мнозинство в името на църковното единство и призова за свикване на църковен събор.

Богословът проф. Иван Желев сподели пред БНР очакванията си от днешното заседание: „Трябва да отменят наредбата, за да продължат по правилата на устава. Парадоксът е, че тя го отменя. Или ще се отмени процедура процедурата, или ще се намери друг ход от тази трудна ситуация, в която владиците сами се вкараха“, каза той.

Представители на сливенската епархия се събират на молитвено събиране пред софийската синодална палата в 8.30 часа. Според проф. Иван Желев е организиран контрапротест.

„Пловдивска митрополия готви контрапротест, задължават всички свещеници да дойдат, очакват се 30-40 автобуса да пристигнат“, посочи още професорът.

 

Последни новини

- Реклама -