- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Протести заради лошата инфраструктура

 

Няколко протеста заради лоша пътна и обществена инфраструктура се проведоха в страната.

Недоволни от пораженията по инфраструктурата, къщите им и нарушеното им спокойствие и сигурност от преминаващите тежкотоварни камиони жители на Мездренското село Долна Кремена протестираха при входа на селото откъм съседното Горна Кремена. Протеста уважи общинският съветник Йордан Гергов, който обясни какво е записано в законите. Въпреки това протестиращите спряха движението, давайки израз на своето недоволство.

„На протест ни изкара положението на улицата, през която минават тези камиони. Това е улица, която не е изчислена за това движение. Преди 2 години беше сменен водопроводът, очакваме всеки момент от тези тежести и водопроводът да си замине, както и асфалта. Положението е много критично. Това не е път на АПИ. Ние знаем, че няма АПИ да го поправи,  а общината няма пари да го поправи…Искаме да видим, че властите ни влизат в положението. Имаме чувството, че подхождат безотговорно и дори не знаят какво е тук… Прозорецът не може да се отвори, не може да се почива. Поне легнали полицаи да сложат…“

Жителите на Долна Кремена заявиха категорично, че ще протестират до намиране на решение на проблема.

Месец и половина, откакто през Долна Кремена преминава тежкотоварен трафик, вече е разбита асфалтовата настилка на една от главните улици в селото.

В Долна Кремена настояват спешно да бъде ремонтиран мостът в съседното село Горна Кремена, където преминава един от обходите на спрения за модернизация междунарнароден път Е79 между Ботевград и Мездра. Мостът беше компрометиран наскоро, след като ТИР отнесе част от парапета му. За възстановяването му има предвидени над 300 хил.лв., но има процедурни срокове за изпълнение на ремонта.

Жителите на община Георги Дамяново в село Меляне също изразиха недоволството си.

Третокласният републикански път от Гаврил Геново до Дълги Дел е пуснат в експлоатация през 1982 година. През 2004 година е ремонтирана отсечката от Гаврил Геново до Лопушанския манастир. Останалата част не е рехабилитирана повече от 40 години, а само е кърпена.

„По този път минават жителите на 10 от 13-те села на общината”, каза Вилма Димитрова, жител на Меляне. „Пътят е невъзможен за пътуване. Оттам пътуват ученици, оттам пътуват линейки.“

Преди седмици жителите на Георги Дамяново провели среща с общинската управа, областно пътно, КАТ, но в крайна сметка не получили отговор ще има ли ремонт на пътя.

„Тогава затваряме пътя, докато някой не ни отрази, не ни види, не чуе нашите проблеми“, отсякоха недоволни.

През 2020 година е възложено проектиране за ремонт на пътя, след което процедурата е прекратена.

Жителите на бургаските квартали „Долно Езерово“ и „Лозово“  блокираха движението на колите на пешеходна пътека в Северната промишлена зона на Бургас. Те спряха трафика по пътя към двата отдалечени квартала.

Причината за недоволството им е забавянето на работата по проекта за подмяна на ВиК-а мрежата както в „Лозово“, така и в „Долно Езерово“, некачествените ремонти, освен това те настояват за бързо възстановяване на улиците и тротоарите, както и изграждането на нов път към кварталите, предава БНР.

- Реклама -

Последни новини