10.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Протеже на Иван Драшков напира да стане шеф на ДАНС


ПП-ДБ подозирали ГЕРБ в тайна завера с президента Румен Радев заради службите за сигурност, издават запознати с преговорния процес. ДАНС, ДАР, ДАТО и Военното разузнаване са друга от червените линии за разбирателството освен кадруването в съдебната система. Всички шефове на служби, с изключение на министъра на вътрешните работи, са назначени от Радев по време на неговите правителства.

Най-жесток е сблъсъкът за ДАНС. Сега председател на агенцията е Пламен Тончев, който е на поста от лятото на 2021 година при първото правителство на Радев тогава. Кабинетът на Кирил Петков успя да си назначи за заместник на Тончев Петър Петров от „Промяната“, но председателят остава верен на Радев, а ГЕРБ и ДПС не искат да го сменят. От месеци насам ген. Атанас Атанасов напирал да стане шеф на ДАНС, разкриха депутатите през миналата седмица. Той вече е ръководил институцията между 1997 и 2001 година в правителството на Иван Костов, когато още беше в структурата на МВР. След обособяването й като самостоятелна агенция там заместник стана приближеният на Атанасов Иван Драшков, а негова дясна ръка – Веселин Марков. Точно последният е бил фаворит да смени Пламен Тончев, след като Атанасов се отказал от решението си.

Иван Драшков и Веселин Марков напускаха ДАНС два пъти. Първият е през 2008 година, когато бяха в конфликт с тогавашния съветник на председателя Алексей Петров. После се върнаха, а през 2012 г. подадоха оставки окончателно. След това започнаха частен бизнес. В 48-ото народно събрание Веселин Марков беше съветник на Атанас Атанасов в парламента. В последните 9 месеца се издигна до съветник и на премиера Николай Денков. Стари служители, с които е работил преди повече от 15 години, го определят като послушен и лоялен на Драшков. Двамата са работили против руското влияние като контраразузнавачи, но през това време са натрупали достатъчно контакти в Москва.

Вътрешното министерство също е било ябълка на раздора между партньорите в сглобката. В крайна сметка се стигнало до консенсус да се запази в този вид – министър Калин Стоянов като подкрепян от ГЕРБ и главен секретар Живко Коцев, който е близък до Атанас Атанасов.

Не е така обаче с друга ключова структура в системата на сигурността – Държавната агенция за технически операции (ДАТО). Там са всички подслушвания, проследявания, филмиране, контрол над електронни съобщения и т.нар. оперативно проникване в офиси и домове, които са разрешени от съд по време на разследване на тежки престъпления. Публична тайна е, че в ДАТО през годините е натрупана огромен по обем чувствителна информация, част от която е изтичала във флашки за частни и политически интереси. Сега председател е Бисер Борисов, назначен временно за шеф от Румен Радев през октомври 2021 година по предложение на първото му служебно правителство и утвърден за постоянно при четвъртото през октомври 2022 г.
Засега всички остават на постовете си. В края на миналата година Кирил Петков и Атанас Атанасов внесоха законопроект за реформа в службите за сигурност, но той така и не беше разгледан от комисиите в парламента.

Последни новини

- Реклама -