12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Противник на помощта за Украйна спечели президентските избори в Словакия


Съюзникът на премиера Фицо  – Петер Пелегрини спечели президентските избори в Словакия, което стана ясно след преброяването на над 99% от бюлетините от вчерашния балотаж. До момента Пелегрини заемаше поста председател на парламента, като партията му е част от коалиционното правителство на премиера Роберт Фицо. След встъпването си в длъжност през октомври, настоящият кабинет спря военната помощ за Украйна.

При почти 100 процента обработени бюлетини Пелегрини печели близо 53 процента от гласовете срещу около 47 на сто за Иван Корчок.

Освен че беше начело на парламента няколко месеца, избрaният за президент беше министър в предходните правителства на сегашния премиер Роберт Фицо. И когато Фицо да подаде оставка през 2018 г., Пелегрини го засмени начело на кабинета.

Агенция Ройтерс коментира, че сегашната изборна победа може да даде сериозен тласък за политиките на кабинета, който за няколко месеца предприе прокремълски курс по отношение на руската агресия в Украйна, инициира на реформи в наказателните закони и в тези, касаещи медиите. С това породи опасения, свързани с върховенството на закона и свободата в средствата за масова информация.

Проевропейският му опонент Иван Корчок, който се надяваше да балансира тази пропутинска политика. Корчок е бивш посланик в САЩ и в Германия, в НАТО и в ЕС и твърдо подкрепя членството на Словакия в двете организации. В кампанията той категорично отхвърли идеята, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Предишна статия
Следваща статия