20 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Проучване: Какъв е изходът от политическата криза според народа


Проучване на агенция „Маркет линкс“ поръчано от bTV представи нагласите на обществото за изход от политическата криза, в която страната ни затъна след поредните предсрочни парламентарни избори. 

Около една четвърт от анкетираните –  23 на сто желаят нов вот наесен. Всички теоретични варианти за кабинет събират по-малко подкрепа. 20 процента предпочитат политико-експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и други формации. Според 16 на сто трябва да се състави кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. Едва 8 на сто предпочитат правителство на малцинството на ГЕРБ, разчитащо на подкрепа от различни формации. Очаквано вариантът за нов кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ – събира само 7 процента одобрение.

Опцията нови избори намира най-малко подкрепа у симпатизантите на ГЕРБ – 4 на сто от тях са готови да ходят отново до избирателните секции. При поддръжниците на ДПС този дял  е 10 процента, а при ИТН – 20 процента. При БСП (26%), ПП-ДБ (32%), „Възраждане“ (47%) и „Величие“ (59%), желаещите избори се увеличават. Проучването на „Маркет линкс“ показва, че при избори наесен няма да има разместване сред политическите сили и парламентът би останал със същия състав.

Новоизбраното 50-о Народно събрание стартира работата си с катастрофално ниско доверие . Едва 9 процента от българите им допада новия парламент. На 68 процента не харесват избраниците си в парламента – което горе-долу отговаря на дела на негласуващите граждани.

Социологът Добромир Живков, който представи това изследване, отбеляза, че изключително високото ниво на недоверие произтича от липсата на перспектива за стабилно политическо бъдеще в следващите месеци. Допълнителен проблем представлява и политическият език – като постоянните разговори за купуване на политици в контекста на формирането на парламентарно мнозинство.

Малко по-добре стоят нещата със служебния кабинет. 15 на сто от анкетираните му имат доверие. Отново мнозинството (51 процента) обаче не му се доверява. Това е индикация за липса на доверие към властта като цяло.

Предизборната кампания също играе роля за тази ситуация. Цели 73 процента от анкетираните заявяват, че кампанията не ги е мотивирала да участват в гласуването. 51 процента смятат, че политиците използват неподходящ език, докато 56 процента са на мнение, че кампанията е трябвало да завърши с лидерски дебат, който обаче не се състоя.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини