3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Провежда се спецакция в ГДБОП, арестуваха руски агент (ОБНОВЕНА)

Специализирана операция се провежда в момента в сградата на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, научи БНР.

По първоначална информация акцията е на звеното „Вътрешна сигурност“ в МВР и Софийската градска прокуратура.

По неофициални данни от източници, близки до разследването, става въпрос за акция, свързана с шпионаж в полза на Русия. Заподозряна за тази дейност е служителка на ГДБОП.

Следствените дейности продължават.

Запознати с разследването обясниха, че става въпрос за изнасяне на класифицирана информация към бивш служител на руското посолство в у нас, който е бил обявен за персона нон грата.

Задържаният служител на ГДБОП е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали, научи „По света и у нас“.

Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Служителят на ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС, който също е изнасял информация към руска агентура.

Това потвърди пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Той добави, че действията на въпросния служител са наблюдавани в продължение на месеци:

Акцията по задържането е резултат от съвместната дейност на ДАНС, ГДБОП, Софийска градска прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност“.

„За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран. Потвърждавам, че се касае за шпионски действия. Но на този етап ще се въздържа от повече коментари“, каза Живко Коцев, който уточни, че след края на процесуалните действия ще бъде даден брифинг.

Разследването на показното убийство на Мартин Божанов – Нотариуса продължава, подчерта още гл. комисар Живко Коцев.

Има иззети записи от мястото на убийството, ще се извърши и проверка на твърденията за частен клуб за магистрати, управляван от убития:

„Предмет на проверка е. Ще се изясни и целият този детайл, който се споменава в общественото пространство, че се посещава само от определен кръг лица с членски карти. Вярвайте, ще се разпитат толкова лица, колкото са необходими. Дори и към днешния ден има съвещание. Телефоните ще се дадат също да се изследват на партньорска служба, така че много отговорно и активно работим със Софийска градска прокуратура“.

 

 

Последни новини

- Реклама -