10.8 C
София
събота, 19 април 2025 г.

Пшеницата поевтиня с 30%, цената на хляба не мърда

Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но въпреки това цената на хляба в магазините остава почти без промяна, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). През първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година е регистриран спад в цените на пшеницата с 30,4%, и на слънчогледа с 20,6%.

Поевтиняването на слънчогледа доведе до понижение на цените на олиото в магазините, което лесно се вижда от потребителите. Но при цената на хляба няма съществена промяна. През месеците март и април от НСИ регистрират леко поевтиняване на хляба. Въпреки това цените на хляба и зърнените храни остават с 1,4% по-високи отколкото през месец април миналата година.

Освен понижение на цените на зърнените култури в рамките на година са поевтинели редица продукти от животновъдството. Например от НСИ отчитат намаление на изкупните цени на млякото от дребен рогат добитък – с 5,5%, и на цените на кокошите яйца от производителите – с 9,9%. Това води до понижение на крайните цени в магазините на някои храни. През април храните от групата на млякото, млечните продукти и яйцата са с 2,7% по-евтини спрямо същия месец на миналата година, показват данните на НСИ.

Но хлябът продължава да е по-скъп отколкото миналата година по това време, въпреки поевтиняването на пшеницата. Подобни аномалии на пазара има и при телетата и пилетата. През първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата цените на живите животни нарастват със 3,9% в резултат на поскъпването на едрия рогат добитък с 4%, и на бройлерите – с 8,4%. Това стана при положение, че фуражите са поевтинели с 8,1% спрямо миналата година по това време.

Източник: „Труд“

Последни новини

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.