12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Публикуваха стенограмата на кабинета за създаване на детската частна болница

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на 30 април т.г., на което бе взето решението за създаване на частна детска болница „Мама и аз“. Документът е публикуван днес и е публично достъпен на правно-информационната система на Министерския съвет.

От стенограмата е видно, че решението е втора точка от дневния ред, а по него докладва служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. След това е прието без служебният премиер и другите министри да изразят съображения по него.

След реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният премиер Димитър Главчев разпореди решението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ да бъде отменено ден, след като бе прието. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, бе записано в съобщението, разпространено от правителствената пресслужба.

В него се посочваше още, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран в същия ден от служебния министър на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Румен Радев служебният министър на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.

Президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

Според държавния глава по време на служебните правителства, за които той е носил отговорност като президент, са били „отбити“ всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване.

„Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една обществено значима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, се посочва още в позицията, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от взетото решение. Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни, коментира Йотова пред журналисти в Първомай. Тя изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Държавната детска болница, която поколения българи чакат.

На 30 април от Министерството на здравеопазването заявиха в позиция, че в бъдещата частна болница „Мама и аз“ се предвиждат само 40 легла за деца. Лечебната дейност в болницата ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 легла. „Мама и аз“ обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла, добавиха от пресцентъра на министерството.

Позиция по случая изпрати до медиите и основният инвеститор в проекта – „Търговска лига“. От становището стана известно, че фирмата се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.

„Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът „Търговска лига“ се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, пише инвеститорът.

Според „Търговска лига“, решението на правителството от 30 април т.г. за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“.

Реакции на решението на служебния кабинет имаше и от страна на някои от парламентарно представените партии.

От ГЕРБ очакват всички правителства, независимо дали са служебни или редовни, да работят за изпълнението на проекта за изграждане на Националната многопрофилна детска болница. В позицията, разпространена от пресцентъра на партията, бе припомнено още, че проектът по изграждането на Национална детската болница е започнал по време на управлението на ГЕРБ през 2020 г. и с решение на Министерския съвет е бил определен за обект с национално значение.

От пресцентъра на партията добавиха, че след консултации с Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница са внесли проект на решение в Народното събрание за нейното ускорено изграждане. Народното събрание гласува проектът на решение единодушно на 14 февруари т.г.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че ще даде на прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) решението за създаване на частна детска болница, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, коментираха от ПП-ДБ. Те отбелязаха, че кабинетът „Денков“ е посочил решение, но съпротивата е била огромна. Сега всички разбраха защо, допълниха от коалицията.

В позиция председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частна детска болница. Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност – опазване на здравето и живота на децата, съобщиха от пресцентъра на партията. Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерския съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната – нашите деца, пише в позицията.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img