31 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Пуснаха от ареста „Емил Кюлев“, който е изнудвал и Алексей Петров

Софийският апелативен съд е освободил срещу подписка Теодор Илиев. Той е известен с прозвището си като хакера „Емил Кюлев“.

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства за това, че представящият се за „Емил Кюлев“ е източил данните от 35 компании и е разполагал с криптопортфейл, през който са минали биткойни на стойност около 800 000 долара.

Припомняме, че в края на миналия месец Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа Теодор Ил. във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др.

21-годишният Теодор Илиев е хакерът с псевдоним „Емил Кюлев“, който през последните две години предлагаше данни на хакнати държавни и финансови институции, както и частни компании.

През 2020 г. той твърдеше, че разполага с източени данни от МВР, Софийски районен съд, прокуратура, Народно събрание, „Български пощи“, Комисия по хазарта, национални медии и редица частни фирми.

Авторът на престъплението предложи тогава и достъп до данните срещу заплащане и съобщи, че приема плащания в криптовалута. Хакерът, който ползва името на застреляния преди години банкер Емил Кюлев, обяви, че е използвал личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити.

Стана ясно също, че е изнудвал и влиятелни бизнесмени. Прави неуспешен опит да изнудва публично Алексей Петров, публично екзекутиран миналата година. В собствен сайт, където бяха качени файловете от базата данни и тарифите за тях, хакерът публикува записи от телефонни разговори с Петров.

Преди да бъде убит, Алексей Петров, който беше доцент по национална сигурност, и екипът на Тодор Тодоров проведоха частно разследване и стигнаха до извършителя.

Доскоро хакерът се криеше в Сърбия. При ареста си се държал нагло, хвалел Путин и обяснявал колко много харесва Русия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини