20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин е единственият победител, докато Туск се лута по границата

Путин е единственият победител, докато Туск се лута по границата на Украйна, пише в анализ списание Politico.

В края на февруари Михайло Ткач пътува до границата на Полша с Беларус, за да заснеме камиони, натоварени с руско зърно, преминаващи свободно в Европейския съюз.

Украинският журналист, който в крайна сметка беше задържан от полицията, се чудеше пред камерата защо на юг полските фермери блокират украинския внос на зърно и други селскостопански продукти, докато руски стоки на стойност милиони евро текат безпрепятствено.

„Граничните протести вбиха клин между Полша и Украйна и поставят неудобна дилема за премиера Доналд Туск, който се нарече най-големият съюзник на Киев във войната му срещу руската агресия.

От една страна, няма доказателства в подкрепа на твърденията на Туск, че руският — или дори украинският — внос е виновен за неволите на полските фермери. Съвсем наскоро през януари друга страна от ЕС, Латвия, настоя за блокова забрана на вноса на земеделски продукти от Русия и се провали, след като други столици твърдяха, че това би било твърде скъпо. (Руската храна, за разлика от енергията и някои други износни стоки, не е обект на западни санкции. Държави от ЕС като Испания и Италия все още са големи купувачи ).

Съобщението на Туск е „само за да покаже на фермерите, че нещо се прави“, каза Якуб Олипра, старши икономист в Credit Agricole Bank Polska, добавяйки, че това няма да има никаква практическа разлика.

И докато Туск се бори, гневът на фермерите задълбочи разрива между Варшава и Киев”, се посочва още в статията.

Руските зърнопроизводители наскоро се похвалиха, че са удвоили износа си за ЕС миналата година и са на път да съберат нова рекордна реколта.

А Русия използва огромния си износ, за да намали международните цени на зърното, което на свой ред тласна цените в ЕС до най-ниските им нива от 2020 г. насам. Това направи по-малко изгодно за полските фермери да продават собственото си зърно. Вместо обаче да обвиняват Москва, те насочиха гнева си към Киев”, пише Politico.

Източник: trud.bg

Последни новини

- Реклама -