5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин: Готови сме за ядрена война

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ако американски военни влязат в Украйна, то Русия ще ги третира като интервенционисти. В интервю за руската агенция „РИА“ и за руската телевизия „Россия – 1“, президентът каза също, че ако САЩ извършат ядрен опит, то Русия може да направи същото. Той допълва, че Русия е готова – от военно-технологична гледна точка – за ядрена война, но засега никой не бърза за това.

„В САЩ има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическа сдържаност“, каза Путин. „Затова не мисля, че тук нещата са се втурнали към ядрена конфронтация, но ние сме готови за това“, допълни той. Путин отново подчерта, че използването на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Кремъл – политиката, определяща обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия. „Оръжията съществуват, за да ги използваме“, каза Путин. „Ние имаме наши собствени принципи“, допълни той.

В Украйна инициативата е изцяло взета

Относно Украйна той заяви в интервюто, че Русия е готова да разговаря за тази страна, но само когато разговорите се основават на реалности. Относно ситуацията на „линията на съприкосновение“ Путин каза, че там инициативата „е напълно предадена“ на руските сили.

Относно украинските атаки, Путин заяви, че основната им цел е ако не да нарушат президентските избори в Русия, то най-малкото някак си да възпрепятстват нормалния процес на волеизявлението на гражданите.

В интервюто Путин заяви, че Русия не се меси в никакви избори и ще работи с който и да бъде избран за президент на САЩ.

„Ние не се месим по никакъв начин в никакви избори. И както съм заявявал многократно, ние ще работим с всеки лидер, на когото американският народ, американският гласоподавател се довери“, каза Путин.

Той също така заяви, че Доналд Тръмп, когато е бил президент, го е критикувал, че е симпатизирал на настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Пред двете медии Путин заяви, че Русия ще разположи военни на границата с Финландия, след като тя влезе в НАТО. Той определи присъединяването на Финландия и на Швеция към алианса като „безсмислена стъпка“ и добави, че Русия ще разположи системи за унищожение и военнослужещи на границата с Финландия. „Ние нямахме военни там, но сега ще имаме. Там нямаше системи за унищожение, но сега те ще появят“, каза Путин.

В интервюто руският президент заяви и че Северна Корея не е искала ядрена помощ от Русия и припомни, че тя си има свой собствен ядрен чадър. „Те не са поискали нищо от нас“, заяви Путин по адрес на севернокорейците.

Президентът на Русия каза също така, че не планира промени в правителството, защото то работи добре.

Последни новини

- Реклама -