- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Путин и Ердоган обсъдиха зърнената сделка в Сочи

Година, след като турският президент изигра значима роля Москва и Киев да се споразумеят за износа на украинско зърно и два месеца, след като зърнената сделка се разпадна, турският президент пристигна в руския курорт Сочи, за да се опита да върне Русия в споразумението.

„Днес всички следят темата за зърнения коридор в разговорите между Турция и Русия. Очакват да видят какво ще излезе от тази среща“, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

За да се върне в сделката – едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни разплащания SWIFT. Европейският съюз я изключи през юни 2022 г. като част от мащабните санкции на Брюксел.

„Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроси относно сделката за зърно. Ние сме отворени за преговори по този въпрос“, каза Владимир Путин, президент на Русия.

В Сочи турската делегация е голяма. Ердоган е придружаван от министрите на отбраната, външните работи, финансите и енергетиката и от председателя на турската централна банка. Обсъждана е и темата за руския газ.

„Напреднахме и се надявам скоро да приключим преговорите за създаване на газов хъб в Турция“, каза Путин.

По време на 18-месечната война, Турция не се присъедини към западните санкции срещу Русия и се очертава, като основен търговски партньор на Москва.

„През миналата година стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 86%. През първата половина на тази година положителната тенденция продължава“, каза още руският президент.

„Обемът на външната търговия между Турция и Русия в момента е 62 милиарда долара. Фактът, че се придвижваме към целта от 100 милиарда долара наистина ни прави много щастливи“, посочи Ердоган.

- Реклама -

Последни новини